Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem

8.3.2019 - AndreaP.

Buchtičky s krémem, nebo také dukátové buchtičky či buchtičky se šodó, jsou český sladký pokrm tvořený kynutými buchtičkami, které jsou polité teplým vanilkovým krémem. Buchtičky je možné podávat také podle staršího francouzského receptu se šodó, vinnou pěnou tvořenou především vínem a vejci, a můžou se servírovat s čerstvým ovocem. K nahrazení šodó vanilkovým krémem došlo v minulosti vlivem vaření ve školních a závodních jídelnách, kdy šodó nedopovídalo platným normativům a bylo nahrazováno mléčným pudinkovým krémem.

Potřebujeme :

  • 30 g kvasnic
  • 50 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla

Omáčka:

  • 1/2 l mléka
  • 1 lžička vanilkové dřeně
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžička škrobu
  • špetka soli
  • moučkový cukr

 

V mléce rozpusťte kvasnice a cukr. Vmíchejte mouku, vejce, sůl a 3 lžíce másla a vypracujte hladké těsto. Nechte je vykynout do dvojnásobného objemu.

Mléko, sůl a vanilkovou dřeň na mírném ohni uveďte do varu. Vejce, cukr a škrob ušlehejte do jemné pěny, vmíchejte vanilkové mléko, vlijte zpět do hrnce. Krátce šlehejte do zhoustnutí. Přeneste do studené vodní lázně a krátce šlehejte do zchladnutí.

Těsto znovu prohněťte, utvořte buchtičky, namočte je do rozpuštěného másla a vložte vedle sebe do malého pekáče. Přikryjte a nechte kynout. Pekáček vložte do středu horké trouby (225 stupňů), buchtičky upečte do zlatova a pocukrujte.

Na talíři poté přelijte omáčkou (krémem).

 

(fotografie - Palickap)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip