Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

7.2.2019 - redakce Babinet.cz

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

To, co nás povzbudí na těle i mysli

Polévky zasytí a zároveň dodají potřebnou energii. Je jedno, jestli se jedná o vývar, kdy třeba ten slepičí je skvělý proti chřipce a nachlazení, nebo zeleninové krémy, které jsou plné antioxidantů, minerálních látek a vlákniny. Všechny v nás vyvolávají pocit tepla a zahřátí. A to v chladném zimním počasí ocení snad každý. Polévky jsou navíc většinou nízkokalorické a díky tomu, že obsahují ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků, mohou vést i k redukci váhy. V neposlední řadě jsou i skvělým zdrojem draslíku, který kompenzuje nadbytečný příjem sodíku ze soli. Důležitou roli mají polévky také v rámci pitného režimu, do kterého se započítávají. Jeden její talíř totiž odpovídá zhruba čtvrt litru vypité vody.

Stačí si jen vybrat

Polévky lze připravit v podstatě na jakýkoliv způsob, existuje nepřeberné množství receptů, kdy každý lze osvěžit originálním zpracováním. V České republice i na Slovensku jsou polévky častou součástí jídelníčku. Naši předkové je měli v oblibě především proto, že byly vydatné, zdravé a (co si budeme nalhávat) i levné. Muži je často snídali, protože jim tento pokrm dodal sílu na celý den. Proč jsou tolik oblíbené i dnes? Možná pro svou rozmanitost. Těžko se jich přejíte! Skvěle poslouží jako první chod menu, kdy nastartují žaludeční sliznici k trávení, zvýší apetit a chuť k jídlu, zároveň rozloží příjem stravy do delšího období. Polévka, především krémová zeleninová, ale poslouží i jako hlavní chod. Stačí ji doplnit třeba o kvalitní celozrnné pečivo.

Poctivá, která prospívá dětem

Poctivé polévky, tedy takové, které jsou šetrně připraveny a zachovávají maximum nutričně cenných látek, jsou skvělé také pro děti, které v období růstu potřebují z jídla čerpat hodně energie. A právě tu, spolu s dalšími vitamíny, jim tento pokrm dodává. Prostřednictvím polévek navíc do dětí nenásilnou cestou dostanete často nepříliš oblíbenou zeleninu, nebo je šetrnou formou seznámíte s novými surovinami. Pokud chcete tento pokrm ozvláštnit, nebojte se zapojit různé posypky, které děti zaujmou. Můžete použít opražené pečivo, sýr, nejrůznější semínka a mnohé další.

Rychle, ale se všemi výhodami

Příprava polévky není nijak náročná. Pokud však patříte mezi začátečníky, nebo jste v časové tísni, jistě oceníte Bonduelle Cream Soup, balení zeleninové směsi, ze kterého vykouzlíte lahodný pokrm během pár chvil. Tyto polévkové směsi obsahují již opracovanou a nakrájenou mraženou zeleninu, která díky šokovému zamrazení a sklizni ve své nejvyšší zralosti obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Cream Soup je k dispozici hned ve třech rozmanitých variantách, a to mixu pro květákovou, dýňovou a zelenou polévku, kterou tvoří cuketa, hrášek, zelené fazolové lusky a brokolice. Pochutnejte si na hustých zeleninových polévkách díky již připraveným směsím, které ušetří váš čas.  Stačí jen přidat vodu či vývar, povařit, rozmixovat, dochutit a pak už jen vychutnávat lahodný pokrm, který vás příjemně zahřeje.

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip