Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Španělská tortilla

Španělská tortilla

27.8.2019 - AndreaP.

Tortilla de patatas je tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny, obvykle o tloušťce 3 cm. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně vaří varianty s přidanou šunkou Jamón, nebo krevetami.

Tortilla de patatas se podává teplá, nebo i studená, nakrájená na dílky podobně jako pizza a slouží jako hlavní jídlo, nebo příloha k zelí, červenému masu, anebo rybám.

Španělská tortilla se podobá české omeletě, rozdíl je však ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.

Potřebujeme :

  • 4 středně velké brambory
  • 4 vejce
  • 1/2 cibule
  • panenský olivový olej
  • sůl

 

Brambory oloupejte, omyjte je a nakrájejte na kousky. V míse je promíchejte se solí a nasekanou cibulí.

Na pánvi rozpalte trošku oleje a osmahněte na něm bramborovou směs asi 15 až 20 minut.

Vejce ve větší míse lehce prošlehejte - tajemství úspěchu tortilly je v neúplném prošlehání vajec.

Pak k nim přidejte osmahnuté brambory, promíchejte a nechejte 5 minut odpočívat.

Na malé pánvičce rozehřejte trošku oleje a vlijte na něj připravenou směs. Nechejte osmahnout z jedné strany a pak pomocí talíře otočte. Pak otočte ještě dvakrát, aby se tortilla propekla z obou stran.

Vyjměte z pánvičky a podávejte.

(zdroj úvodní informace - Wikipedie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip