Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Tofu polévka

Tofu polévka

4.7.2016 - AndreaP.

Tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku patří dodnes k tradičním jídlům.

V západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat. Dnes lze tofu koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v mnoha hypermarketech a supermarketech.

Dnes si z něj připravíme polévku :

  • 200 g tofu
  • 3 cibulky
  • 1 mrkev
  • 1 cm dlouhý kořen zázvoru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 lžička cukru
  • 125 g nakrájeného hlávkového salátu
  • sůl
  • pepř

 

Tofu nakrájejte na kostičky. V předehřáté pánvi rozehřejte olej a tofu na něm osmahněte dohněda. Kostičky vyjměte a nechte na ubrousku okapat.

Přidejte na tenké pružky nakrájenou mrkev, na tenké plátky nakrájený zázvor a úhlopříčně rozkrájené cibulky. Vše osmažte asi 2 minuty.

Pak přidejte zeleninový vývar, sojovou omáčku, sherry a cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak na mírném plameni povařte asi 1 minutu.

Přidejte pokrájený hlávkový salát a zamíchejte. Do polévky vraťte tofu, prohřejte a ihned podávejte v předehřátých miskách.

(zdroj Wikipedia)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip