Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Povánočně odlehčené polévky ...

Povánočně odlehčené polévky ...

1.1.2016 - AndreaP.

... kterých se nepřejíte. Polévky lze připravit "dietně", nebo jako hlavní jídlo. Vykouzlit můžeme jemné delikátní krémové, lehké studené letní či speciální organismus posilující. S polévkami je prostě možné kouzlit na milion způsobů. My se dnes zaměříme na ty povánočně odlehčené, přesto však chutné. Co byste řekli například na rajský krém s bazalkou a sýrovými knedlíčky?

Polévka s dlouhým rodokmenem

První polévku prý člověk uvařil přibližně před 9500 lety, ale kdo ví. V dřívějších dobách bývaly polévky považovány spíše za jídlo chudších vrstev, těm pak mnohdy poskytovaly jediné teplé jídlo v průběhu dne. Mnohé typy polévek též často suplovaly rozličné medikamenty - například posilující pivní polévka se tradičně ordinovala rekonvalescentům a ženám po porodu. Jenže není pivo jako pivo, dnešní zlatavý mok nemá díky vývoji výrobních technologií se středověkým pivem, které pravděpodobně obsahovalo více biologicky cenných látek, mnoho společného. Za životabudiče byly též považovány masové vývary, ty se těšily oblibě zejména ve Francii. V našich zeměpisných šířkách najdeme zmínky o vývarech z nejrůznějších druhů mas v kuchařských knihách z 18. a 19. století. Zato polévkami ze zelí, mrkve a hrachu, jenž se výjimečně zahušťovaly moukou, se to u nás jen hemžilo. Velmi oblíbený byl také "oukrop", nebo-li česnečka. Ta se připravovala přelitím krajíce chleba potřeného česnekem horkou vodou, přidával se pouze kmín a sádlo. Dávno zapomenuté jsou polévkové speciality z povařeného propasírovaného tvarohu nebo sýra.

Zdravé, rychlé a "hubené"

I pro méně zdatné kuchaře není problémem připravit chutnou, zdravou a lehkou polévku. Plný talíř dobrého maso-zeleninového vývaru s obilninami vás nejen nasytí, dodá tekutiny (až čtvrt litru na jednu porci), základní nutriety, minerály, některé vitamíny a vlákninu. V zimním období poskytne vašemu tělu příjemnou tepelnou relaxaci a ušetří organismu část energie vynakládanou na trávení. Mnozí odborníci poukazují i na dietetický přínos - polévky podávané před hlavním jídlem rozloží příjem stravy do delšího časového úseku, což údajně redukuje případný pocit hladu. Při dalším chodu pak také nedochází ke konzumaci tak velkého množství potravy.

Polévka je hustá, paní bude tlustá?

Polévky není vůbec nutné zahušťovat jíškou, stačí pouze rozmixovat část zeleniny nebo jemně zaprášit (ne vroucí polévku!) moukou. Bramboračky a podobné typy polévek výborně zahustí i rozvařená pohanka lámanka či povařené jemně pomleté obilné vločky, což polévce dodá nejen potřebnou hustotu, ale také nezanedbatelnou dávku vlákniny.

Doufám, že milé čtenářky a čtenáře neurazím virtuálním pohoštěním z naší domácí kuchyně. Následující polévky se u nás v kastrole příliš neohřejí, zato žaludky nám ohřívají velmi vydatně!


Rajský krém s bazalkou a sýrovými knedlíčky

  • Polévka: 400 ml rajského protlaku, 300 ml vody, 1 - 2 kostky zeleninového bujónu (nejlépe BIO), 1 lžíce třtinového cukru (dle chuti), 2 bobkové listy, dvě lžíce jemně strouhaného celeru, 1/2 lžičky bazalky, 1 lžička olivového oleje, sůl
  • Knedlíčky: 100 g strouhaného Eidamu (ideálně uzený), 1 vejce, pohanková (nebo klasická pšeničná) krupice dle potřeby, špetka soli

Z eidamu, vejce, krupice a špetky soli připravíme tvarovatelné těstíčko, mokrýma rukama formujeme drobné kuličky (pozor, zvětší objem asi o 1/3). Ingredience na polévku, kromě bazalky a oleje, smícháme a uvedeme do varu. Když se polévka vaří přidáme připravené knedlíčky. Vaříme asi 5-8 min, poté knedlíčky ochutnáme, zda jsou již uvařené. Nakonec dochutíme promnutou nebo čerstvě nasekanou bazalkou a přilijeme panenský olej.

 

Kuřecí bylinková s kuskusem

  • 2 velká kuřecí stehna bez kůže, 1 l vody, 1 velká mrkev, 1 cm tlustý plátek celeru, petržel ve velikosti 1/2 mrkve, 1 střední cibule, velmi jemně pokrájený pór, 4 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 5 lístků šalvěje, 4 snítky tymiánu, sůl, kuskus (jste-li zvyklí, ideálně celozrnný)

Do vroucí vody vložíme očištěnou zeleninu (kromě pórku), bylinky, kůže zbavená stehna a sůl. Polévku vaříme do té doby, dokud se maso viditelně neodděluje od kostí. Poté vývar přecedíme vsypeme kuskus, pórek a povaříme do změknutí. Nakonec přidáme část uvařeného nakrájeného masa a rozmačkanou zeleninu. Zbylé bylinkami provoněné maso lze zkonzumovat s hořčicí a jablečným křenem :-). Tato polévka je bezvadná při nachlazení.

 

Pórková s nočky z francouzského droždí

  • Polévka: 1 pórek, 1 mrkev, lžíce francouzského droždí, 2 kostky zeleninového bujónu (nejlépe BIO), lžíce pohankové (nebo klasické pšeničné) krupice, lžička čerstvého másla
  • Nočky: 1 vejce, 2 vrchovaté lžíce francouzského droždí, pohanková (nebo klasická pšeničná) krupice dle potřeby, sůl

Do vroucí vody přidáme bujón, rozčtvrcenou mrkev, pokrájený pórek a vrchovatou lžíci francouzského droždí. Vše opatrně, ještě před varem, zaprášíme - zahustíme krupicí. Z ingrediencí na nočky připravíme polotuhé těsto, které z namočeného prkénka házíme mokrou lžící do vroucí polévky. Vše vaříme do změknutí nočků, mrkev nezapomeneme rozmačkat. Nakonec přidáme máslo.

 

Zeleninová s pohankou a sušenými hříbky (velmi jednoduchá příprava!)

  • 1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, 1 menší cibule, 1 menší brambora, pokrájený pórek, hrst sušených hub, 2 zeleninové bujóny (nejlépe BIO), 2 bobkové listy, hrst pohanky, 2 lžičky olivového oleje, sekaná petržel

Do vroucí vody dáme bujóny, pohanku, proprané houby a na větší kusy pokrájenou zeleninu mimo pórku a petrželky. Vše vaříme do změknutí pohanky. Zeleninu vyjmeme a jemně rozmačkáme, dle chuti "vrátíme" do polévky (není nutné, ani dobré přidat všechnu). Nakonec vsypeme pokrájený pór a 2 minuty povaříme. Jednotlivé porce zdobíme petrželkou.

(reedice)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip