Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Vepřové medailonky na šalvěji

Vepřové medailonky na šalvěji

8.9.2015 - AndreaP.

Šalvěj (Salvia) je rod z čeledi hluchavkovitých. Šalvěj se nejčastěji využívá v kuchyni pro vaření a v medicíně pro své léčivé vlastnosti, což už značí její jméno, které pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Upozorňuje na léčivou moc šalvěje. Ta byla známa již ve středověku. Využívaná je také v kosmetice.

Vysoké procento esenciálních olejů v různých druzích šalvěje zaručuje různé užití.

Šalvěj lékařská se využívá při vaření jako koření. Užívají se čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé. Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petrželka.

V medicíně je její využití např. na bolesti v krku, v podobě bylinného čaje, nebo proti nadměrnému pocení. Kromě toho šalvěj lékařská pomáhá proti bolestem žaludku a břicha a dodává střevům úlevu od bolesti (například po antibiotické terapii). Šalvěj má antioxidační, antimikrobiální účinky a ničí karcinogeny.

Aztécké šalvěje (šalvěj divotvorná) obsahují halucinogenní látky, které jsou částečně používány také.

Některé druhy a odrůdy šalvěje jsou používány pro okrasné účely.

 

Vepřové medailonky na šalvěji

Potřebujeme :

  • 4 vepřové řízky
  • 150 g slaniny
  • 16 lístečků čerstvé šalvěje nebo šalvěj sušená
  • 20 g přepuštěného másla
  • mletý pepř
  • cukr
  • 3 lžíce bílého vína
  • 3 lžíce kysané krémovité smetany
  • špetka cukru
  • 16 párátek

 

Vepřové řízky lehce naklepeme a každý rozkrojíme na 4 dílky. Na každý dílek položíme lísteček šalvěje. Použijete-li šalvěj sušenou, ponořte ji předtím krátce do bílého vína.

Slaninu rozkrájíme na plátky o velikosti dílků masa, plátek slaniny položíme na lísteček šalvěje a dobře upevníme párátkem.

V pánvi se silným dnem rozehřejeme přepuštěné máslo a malé medailonky na něm po každé straně 2-3 minuty opékáme. Podle velikosti pánve vkládáme na její dno jenom tolik kousků medailonků, aby se skutečně opékaly a ne dusily ve vlastní šťávě.

Šťávu z medailonků zalijeme vínem, promícháme, přidáme kysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Omáčku prohřejeme ale už nevaříme.

Z medailonků odstraníme párátka, rozdělíme na předehřáté talíře a přelijeme omáčkou.

Podáváme s bílým pečivem, vařenou rýží nebo s těstovinami a s čerstvou zeleninou.

 

Bylinky na Babinetu :

 

(Zdroj : Wikipedie, ilustrační fotografie - pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip