Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Marinované pokušení - dipy, salsy

Marinované pokušení - dipy, salsy

2.8.2015 - AndreaP.

V našem letním seriálu marinované pokušení pochopitelně nemůžou chybět rovněž tipy na dipy, salsy ....

Sezamový dip či marináda

  • 1 1/2 dl sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce ananasového džusu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sezamových semínek


Všechny ingredience řádně promíchej. Lze použít jako marináda i jako příloha ke grilovaným masům.

 

Mango - jogurtový dip

  • kelímek přírodního jogurtu se smíchá s Mangochutney (upravené ochucovadlo z manga je k dostání ve vybraných prodejnách) nebo se sladkou chilli omáčkou
  • sůl
  • pepř

Jogurt promíchej s několika lžícemi chutney/sladkou chilli omáčkou a dochuť solí a pepřem. Před podáváním nechej dip uležet několik hodin v lednici,kdy se náležitě všechny příměsi chuťově spojí.

 

Tomatová salsa

(Dressing z rajských jablíček pojmenovaný podle latinskoamerického tance stejného jména)

  • 4 velká rajská jablka
  • 8 černých oliv (je možno je vynechat)
  • 2 dl silné,nebo sladké chilli omáčky


Rajská jablka nařízneme křížem na vrchní straně a na 10 vteřin je potopíme do vařící vody. Poté je studenou vodou schladíme a oloupeme. Rozřízneme je na čtvrtky a zbavíme semen. Poté je nakrájíme na menší kousky. Olivy nakrájíme na kroužky a vše smícháme s chilli omáčkou.

 

Tzatziki

  • 1 kelímek přírodního jogurtu
  • 3 stroužky česneku (prolisovat)
  • 1 salátová okurka
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička octa
  • 1 polévková lžíce jemně sekané čerstvé máty
  • sůl a mletý pepř


Jogurt necháme odvodnit přes pláténko,nebo přes filtr z překapávače kávy asi 30 minut. Okurku nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience řádně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Tzatziky se podávají dobře vychlazené.

 

Guacamole

  • 2 avokáda trochu citrónové šťávy
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 2 oloupaná rajčata
  • 1/2 malé červené feferonky
  • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl a mletý pepř


Dužinu avokáda rozmělni vidličkou s přidáním citrónové šťávy a přidej další ingredience. Před podáváním nechej krém uležet v lednici.

 

Česnek pečený s červeným vínem

Neoloupané česnekové stroužky vložíme do ohnivzdorné misky, zastříkneme červeným vínem a olivovým olejem. Můžeme přidat i pár snítek tymiánu. Pečeme v troubě při 225°C asi 15 minut, až jsou stroužky měkké. Stroužky vyjmeme, překrájíme napůl a vybereme obsah, který vidličkou v ohnivzdorné misce rozmělníme na kaši, kterou zkrápíme olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem. Směs je vynikající na topinkách a na vařených či pečených bramborech, na dušené zelenině, ale potíráme s ní i pečené kuře, nebo krůtí maso.

Předchozí díly seriálu :

 

(Ilustrační fotografie - Pixabay.com)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz