Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Pikantní jarní marináda na drůbež

Pikantní jarní marináda na drůbež

13.5.2015 - AndreaP.

Marinování je postup, při němž se potraviny před dalším zpracováním, obvykle tepelným, nakládají do směsi koření, oleje a octa či vína neboli marinády, aby vstřebaly určitou chuť a vůni. V případě masa slouží tento nálev i k jeho změkčení.

Marináda je tedy kořeněná zálivka k nakládání potravin, zejména masa, zeleniny a sýrů, která je buď kyselá (připravená z přísad jako je ocet, citron, džus či víno), ale může být i sladká ( med, ovoce, marmeláda ...). Další přísadou těchto marinád bývají také rozličné oleje, bylinky a koření, jejichž úkolem je dodat potravinám chuť a vůni. Marináda dle zvolených přísat může být buď pikantní až ostrá, ale také jemná. Aby potraviny získaly chuť marinády, musí být v marinádě nějakou dobu naloženy. To může trvat různě dlouho, od několika minut až po několik dní.

A jelikož se po celý tento rok v rámci seriálu Kuře 100x jinak s Babinet.cz věnujeme kuřecím pochoutkám, zkusíme si dnes připravit marinádu právě na zmíněné kuřecí maso. Pojďme na to.

Na pikantní jarní marinádu potřebujeme :

  • 1 svazek jarních cibulek
  • 1-2 chilli papričky bez semínek (lze vynechat)
  • 1 stroužek česneku
  • 5 cm zázvorového kořene, oloupaného a nahrubo nakrájeného
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička mleté papriky
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • pepř

 

Společně do hladka rozmixujte jarní cibulky, chilli, česnek, zázvor, tymián, papriku, nové koření, skořici, hřebíček, vinný ocet, sójovou omáčku a podle chuti pepř. Směsí přelijte porce drůbežího masa, jednotlivé porce pěkně obalte, aby byly marinádou rovnoměrně pokryty. Mísu zakryjte a dejte do ledničky marinovat až na 24 hodin.

(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip