Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Domácí housky

Domácí housky

2.9.2013 - AndreaP.

Mám novou zálibu a tou je domácí pekárna a s ní spojené domácí pečení jako takové. Došla jsem do stádia, že už vůbec nekupuji chleba, doma experimentuji s různými druhy mouky, míchám si své směsi na míru a zkouším, co nám chutná nejvíce. Vůně při pečení a následná chuť, křupavá kůrka a pocit, že vím, co jsem si do těsta dala je pro mě hodně důležité a tak to stojí za trošku práce. Z toho všeho se pak dostávám k tomu, že jsem se rozhodla udělat zde takový seriál článků na téma domácí pečivo, takže se zde budou občas objevovat také recepty na "domácí pečení", určené nejen pro majitelé domácích pekáren. Věřím, že si najdou své čtenáře, protože ta chuť a radost z toho, že jsme si to upekli sami prostě stojí za to. Minule jsme si představili recept na domácí chléb a dnes to budou lahodné domácí housky.

 

Potřebujeme

  • 1 kg hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 50 g rozpuštěného másla (nebo hery)
  • 2 žloutky
  • 40 g droždí
  • 2 lžičky soli

 

  • vejce na potření
  • hrubá sůl, kmín, mák, sezam na posypání

 

Vypracujeme těsto, a to buď v domácí pekárně (vkládáme nejprve tekuté přísady, pak sypké, zapnout na program těsto) a nebo klasicky v míse, kde uděláme kvásek a poté zpracujeme se zbytkem surovin. Necháme vykynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na stejné části a z každé pak upleteme copánek - vzniknou nám pletýnky a nebo jen uděláme malé bochníčky, jako takové housky. Přendáme na plech na pečící papír a necháme ještě minimálně 30 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tím, co máme rádi (hrubá sůl, kmín, mák a podobně). Vkládáme do řádně vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut při teplotě 180 stupňů. Necháme vychladit na mřížce.

 

(foto Sonrisa)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz