Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Perníčky k odležení

Perníčky k odležení

14.12.2012 - AndreaP.

Perníčky, tradiční cukroví, které se dědí z generace na generaci a neodmyslitelně patří k vánocům. Asi žádné jiné není tak pevně spjato s vánoci jako právě toto cukroví. Je to také jedno z prvních cukroví, kterým začínáme tradiční koloběh zvaný vánoční pečení. Ideální při pečení s dětmi, neb vykrajování libovolných tvarů a následně také jejich zdobení rozzáří každé dětské oko. Perníčky jsou výborné nejen na sváteční stůl, ale také jako ozdoba na vánoční stromeček a klasické perníkové chaloupky asi také nemusím představovat. Perníkové těsto je prostě univerzální a co a jak z něj uděláme, tak to už záleží jen na nás. Představíme si dva typy receptů na perníčky, a sice ty, které se musí nechat odležet a tudíž je pečeme s předstihem a v jednom z dalších článků pak perníčky ihned měkké. Tak pojďme na ty, které necháváme odležet.

 

Potřebujeme

  • 56 dkg hladké mouky
  • 36 dkg cukru moučka
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 4 vejce
  • 2 kávové lžičky sody
  • koření mleté /skořice,hřebíček, nové koření, anýz, badyán - po 5 g na 1 kg těsta/            nebo perníkové koření koupené

 

Med trochu ohřejeme v nádobě , přidáme cukr, vajíčka, mouku a koření a vypracujeme těsto (pokud  se těsto lepí, tak přidáme více mouky). Těsto poté necháme odležet (nejlépe přes noc). Na druhý den vyválíme, vykrajujeme různé tvary, potřeme vajíčkem a upečeme. Vychladlé zdobíme polevou.


Poleva

  • cukr (pořádně prosít)
  • trochu bílku
  • trochu citrónové šťávy

 

Hotové perníčky poté uložíme do krabice a necháme odležet, krásně změknou.

(foto a recept Mgr. Jiří Václavek)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip