Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Vánoční hvězdičky (finský recept)

Vánoční hvězdičky (finský recept)

5.12.2012 - redakce Babinet.cz

Vánoční hvězdičky jsou tradiční finskou vánoční delikatesou vytvořenou z tvarohu, másla, mouky a povidel.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 250 g měkký tvaroh
  • 250 g hladké mouky
  • 1 - 2 vaječných žloutků
  • Švestková nebo meruňková povidla nebo švestková či meruňková náplň (viz níže).
  • Švestková náplň:
  • 100 ml vypeckovaných švestek/meruněk
  • 100 ml vody
  • 50 ml cukru
  • (skořice)
  • (vanilkový nebo skořicový cukr)


Příprava švestkové náplně:
Švestková nebo meruňková náplň musí být připravena den předem. Důkladně omyté ovoce dáme na pánev a smícháme s cukrem a vodou. Ovoce propícháme vidličkou.
Za stálého míchání přivedeme k varu, pak ztlumíme. Pánev přikryjeme a necháme vařit dalších 15 až 20 minut, dokud ovoce nezměkne. Směs občas promícháme, aby se nepřipálila či nepřichytila k pánvi. Na konci vaření by ovoce mělo být téměř rozvařené.
Vzniklou směs rozmixujeme ručním mixérem. Jestliže máte rádi jemné pyré, náplň pak ještě přepasírujte přes jemné sítko.
Horký džem naplňte do sklenic, ty pevně uzavřete a sterilujte horkou vodou. Hotový džem skladujte v chladu.

Příprava těsta:
Máslo necháme ohřát na pokojovou teplotu, pak jej smícháme s tvarohem a utřeme do hladka. Přidáme mouku a jemně promícháme. Vše mícháme, dokud se suroviny nespojí, poté těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce ztuhnout.

Tvarování hvězdiček:
Těsto rozdělíme na dvě části. Menší množství těsta se bude lépe válet a zpracovávat. Druhou část uložíme zpět do lednice.

Těsto položíme na pomoučený pergamenový papír, poprášíme jej zlehka moukou a zakryjeme druhým pergamenovým papírem. Těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm.
Těsto na třikrát přehneme a znovu rozválíme. Celý proces pak ještě jednou zopakujeme. Těsto tím získá vrstvenou strukturu, podobně jako je tomu u lístkového těsta. Ořízneme okraje těsta a pomocí kolečkového kráječe z těsta vytvoříme čtverečky, asi 8 x 8 cm. Každý roh čtverce rozřízněte na dvě části směrem ke středu. Do středu každého čtverce dejte jednu lžíci připraveného džemu. Každý cíp čtverce pak ohněte směrem dovnitř a pevně přitiskněte. Pokud cípy nedrží ohnuté, zkuste je trochu navlhčit vodou, budou pak lépe držet.

Vezměte druhou část těsta a celý proces zopakujte. Pokud by se těsto moc ohřálo, vložte ho na chvíli zpět do lednice.

Pečení hvězdiček:
Pergamenový papír s hvězdičkami přesuneme na plech a ten dáme cca na 15 až 30 minut do chladu. Mezitím si rozehřejeme troubu na 225 °C. Hvězdičky potřeme pomocí štětečku žloutkem a vložíme do trouby. Pečeme 10 – 15 minut, dokud pečivo nezezlátne.
Pečivo nechte vychladnout a podávejte s kávou či čajem.

Fiskars přináší profesionální pomoc při vánočním pečení
Za úspěchem nejlepších pekařů nestojí pouze pouze talent a kvalitní suroviny. Stejně důležitémůže být i používané pečící náčíní. Řada Fiskars Functional Form vnáší kreativitu a novémožnosti do každé domací kuchyně. Náčiní na pečení je navrženo mezinárodně oceňovanýmidesignéry s pomocí profesionálních pekařů.

Celá sada je k dostání v oranžovo černé barevné kombinaci, která je pro Fiskars typická. Ergonomické rukojetizajišťují pohodlný úchop a práci ve správném úhlu.

U kuchyňského náčiní Functional Form se setkáte s mnoha inovacemi a unikátními funkčími vlastnostmi, kteréspolehlivě splní všechny požadavky moderní kuchyně. Otestujte nové kuchyňské náčiní a vyzkoušejte si, jaksnadné je upéci některou z následujících dobrot!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz