Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Pracny, zázvorky, anýzky - aneb vánoční pečení

Pracny, zázvorky, anýzky - aneb vánoční pečení

8.12.2012 - AndreaP.

A je to taky, Mikuláš už je za námi, takže nastává doba vánočního pečení cukroví. Vánoce - to jsou vůně. Krom vůně jehličí to jsou hlavně vůně linoucí se z kuchyně. Vůně vanilky a vůně dalších aromatických vánočních koření, jako je skořice, anýz, badyán, zázvor, hřebíček. Spolu s dalšími lahodnými surovinami, jako je med, čokoláda, oříšky, mandle, kokos, dále nesmí chybět pochopitelně základ těst, což je mouka, vejce a kvalitní máslo a další ingredience, nám pak pod rukami vzniká to, co zaručeně ozdobí sváteční stůl. Ano, vánoce - to jsou vůně, a jsou to také chutě. A o ty jde při pečení především. V rodinách se dědí recepty na vánoční cukroví z generace na generaci, a ty tzv. "babiččiny recepty" patří k největším pokladům. Často si říkáme...zkusím letos upéct něco nového, přesto ale to staré a osvědčené nesmí chybět. Pojďme symbolicky letošní vánoční sérii článků začít tím, co už pekly naše (pra)babičky, a sice pracny, zázvorky a anýzky.... cítíte tu vůni? Tak pojďme na to, vždyť vánoce už klepou na dveře.

 

Pracny

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 120 g práškového cukru
  • trošku kakaa
  • drcený hřebíček a skořice (dle chuti)
  • cukr moučka a vanilka na obalení

 

Na vále zpracujeme všechny suroviny v těsto, řádně propracujeme a necháme do druhého dne odležet. Následně po odležení pak z těsta ukrajujeme kousky, tvoříme kuličky, které lehce obalíme v mouce a vtlačíme do formiček na pracny. Dáme na plech, upečeme a ještě horké vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Zázvorky

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • lžička zázvoru
  • trošku prášku do pečiva nebo sody

 

V míse utřeme žloutky a vejce s cukrem, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a zázvor. Těsto vyválíme, vykrajujeme zázvorkové tvary a ty necháme cca 2 hodiny schnout, nejlépe však přes noc.  Zvolna upečeme.
Těsto trošku  lepí, občas se musí přisypat mouka. ale jsou výborné, uvnitř duté.

 

Anýzky

  • 150 g másla
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička tlučeného anýzu
  • sekané mandle na ozdobu

 

Na vál prosijeme mouku, poté přidáme cukr, máslo, vejce + další žloutek, tlučený anýz a vypracujeme těsto. V chladu necháme odpočinout. Vyválíme plát a z něj pak vykrajujeme formičkou různé tvary, ty potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme mandlí. Pečeme v horké troubě dorůžova.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip