Babinet.cz  /  Recepty  /  Výlet do Afriky

Výlet do Afriky

20.5.2007 - Redakce Babinet
Když jsem jedno jarní víkendové odpoledne, vyrazila na Den Afriky do brněnského Semilassa, těšila jsem se, že po dlouhé době uvidím starého kamaráda. S kamarádem, jakožto členem organizačního týmu jsme se skutečně jen letmo viděli. Zato mě v sále plném přívětivých Afričanů čekal zajímavostmi nabitý program s labužnickým zlatým hřebem - ochutnávkou afrických specialit.   Jak se jedinec v menšině cítí mezi početnou většinou cizinců naprosto jiné mentality, jsem si mohla vyzkoušet už před pár lety na Filipínách. Tam na to ale turista-běloch byl připraven a ta zvláštní nejistota se dala očekávat. Že si tenhle pocit zopakuji přímo v centru Brna, mě ani na chvíli nenapadlo. Mezi hrstkou bělochů se proplétaly roztomile neposedné africké děti, připravující se na módní přehlídku. Rodiče, často oděni do tradičních afrických oděvů, mezi sebou vřele debatovali, podívat se přišla i početná skupina arabských kolegů. O Africe mluvily Jejich Excelence velvyslankyně JAR a Ghany, v programu se představily státy, o kterých jsem do té doby neměla ani tušení a samozřejmě nechybělo vystoupení českých členů klubu přátel Afriky. Co však představovalo pro gurmána neodolatelné lákadlo, bylo foyer obestavěné varnými nádobami s nespočetnými africkými dobrotami. Afrika je exotická země, vzdálená, neznámá a pro nás často zahalená rouškou bídy a chudoby. Celý tento kontinent, její obyvatelé, život, tradice a zvyky však nejsou jen o bídě. A stejně tak ani africká kuchyně není jen o plackách a banánech. A věru stojí za pozornost. Ostatně přesvědčit se na vlastní kůži můžete už 25. května. V brněnském Semilasse se právě v pátek 25.5.2007 koná další ročník Dne Afriky. Od 18 hodin vás zde bude čekat výstava africké kultury, módní přehlídka afrických oděvů, africká etnická hudba a tance a v neposlední řadě ochutnávka afrických jídel. Letáček akce k nahlédnutí zde. Ačkoliv Afrika rozhodně stojí za povšimnutí celá, na stránkách FoodLife nemůžeme jinak, než se zaměřit na téma nám nejbližší, tedy na jídlo :) Několika africkým specialitám (vynecháme-li turisticky oblíbené státy severní Afriky) se už podařilo proniknout i do končin evropských, a dokonce i českých, nejznámějším je snad kuře Yassa. Řadu dalších, neméně chutných afrických specialit, však znovuobjevení na půdě našeho kontinentu teprve čeká. Zvláště jde-li o pochoutky států střední Afriky. Máme tušení, že to bude objev velkolepý a neodpustíme si neudělat průkopnický krůček první.
  • Etiopie a Eritrea se pyšní pokrmy Aličawata či Dorowat, Guinea Bissau dokonale zvládá Yasa Sauce, Ghana je přeborníkem v Loves rice nebo Američany tak oblíbených Kelewele, Mali nabízí dokonalé Mafe a kdekoliv pak narazíte na Peper Africa (všude v Africe), skutečně pikantní směs cibule, rajčat a pálivých papriček.
  • Ostatně, pojďte se inspirovat naší africkou dobrotou. Recept, který jsme připravili na základě doporučení se jmenuje DOROWAT a podávat k němu budeme přílohu v podobě etiopských placek INJERA - nám připomínajících jakési vylepšené palačinky. V některém z příštích článků se pak blíže podíváme na Mafé, kuře Yassa a Kelewele - jednohubky připomínající chipsy, vyrobené ze speciální odrůdy banánů "plantain".
  • DOROWAT /3 až 5 porcí/
  •   1/2 šálku drcených rajčat nebo rajského protlaku (neslazeného!), 2 lžíce mleté papriky, 30 ml suchého červeného vína, 1/2 lžíce čerstvě strouhaného kořene zázvoru, 1/2 lžičky prášku chilli, po špetce: muškátového oříšku, skořice, drceného hřebíčku, kardamomu, drceného nového koření, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky kurkumy, jedno kuře (použít můžete například jen stehýnka), dalších 30 ml suchého červeného vína, sůl Smíchejte rajčata, mletou papriku, 30 ml červeného vína, kardamom, muškátový oříšek, hřebíček, skořici, nové koření, chilli a zázvor a nechejte uležet. Mazitím nakrájejte cibuli na kousky a osmahněte ji na olivovém oleji společně s kousky česneku, dokud nezměknou. Přidejte rajskou směs, vložte čtvrtky kuřete a kurkumu a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a vařte asi 30 minut. Potom přilijte další 30 ml červeného vína a duste dalších 10 až 15 minut. Během dušení odebírejte naběračkou případně nahromaděný tuk na povrchu. Osolte a podávejte nejlépe s etiopskou plackou nebo se šťouchanými bramborami.
  • INJERA - etiopská placka /na 12 placek/
  •   1/2 šálku celozrnné mouky (použili jsme žitnou), 1/3 šálku polohrubé mouky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1/8 lžičky sody bikarbony, 2 vejce, 2 šálky mléka, 1 lžíce oleje Smíchejte mouky, cukr, sůl, prášek do pečiva a sodu bikarbonu. Promíchejte společně vejce, mléko a olej a přidejte k moučné směsi. Promíchejte dohladka. Mírně pomastěte teflonovou pánev o průměru 17 až 18 cm. Do rozehřáté pánve vlijte 5 lžic (jedna necelá naběračka) připraveného těsta a krouživým pohybem rozlijte těsto po ploše pánve. Na středním plameni opékejte placku z obou stran, dokud mírně nezhnědne. Hotovou placku dejte na ubrousek a vysajte přebytečný tuk.   POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ!

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz