Babinet.cz  /  Recepty  /  Dušené artyčoky s podzimní houbovou náplní

Dušené artyčoky s podzimní houbovou náplní

6.1.2008 - Redakce Babinet
  • 4 čerstvé artyčoky
  • 8 koleček citrónu
  • 8 plátků anglické slaniny (lze vynechat)
  • 2 dcl zeleninového bujónu (popř. osolený vývar z masa a zeleniny)
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 lžičky hladké mouky na zahuštění
  • pepř
  • sůl
Na nádivku:
  • 200 gramů hub dle aktuálních možností (výborné jsou bedly jedlé, lze však nahradit žampióny)
  • 1 střední cibule
  • 3 lžíce másla
  • česnek
  • sůl
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • jedno vejce
Příprava nádivky: Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidáme očištěné houby, kmín, sůl, papriku a podusíme. Pokud je ve směsi mnoho tekutiny sebereme jí a přidáme k vývaru na podlévání. Před plněním nádivku smícháme s vejcem. Z "plodů" odkrojíme stonky, špičky listů a odstraníme spodní zaschlé listy. Jednotlivé artyčoky vložíme mezi dvě kolečka citrónu a ovážeme nití. Poté vaříme cca 20-25 min. v osolené vodě. Mírně povařené artyčoky zbavíme středních lupínků a květních pestíků, naplníme je nádivkou a ovineme plátky slaniny (lépe ovázat nití). Připravené porce vložíme do menšího kastrolu, podlijeme je vínem a dusíme. Při dušení průběžně podléváme vývarem. Měkké artyčoky vyjmeme z nádoby a šťávu opatrně zahustíme moukou (zaprášíme). Po té opět krátce povaříme. Podáváme s rozpečenou bagetou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz