Babinet.cz  /  Recepty  /  Gratinované žampiony (Gratin aux champignons)

Gratinované žampiony (Gratin aux champignons)

2.3.2006 - Redakce Babinet
  • 400 g bílých žampionů
  • 400 g hnědých žampionů
  • 4 šalotky
  • 30 g másla
  • 6 lžic bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce kysané smetany
  • několik kapek malinového octa
  • sůl
  • bílý pepř
Bílé a hnědé žamipony očistíme, pokud možno nemyjeme, pokrájíme na stejně tenké plátky. Šalotku oloupeme a najemno posekáme. Na velké pánvi rozehřejeme máslo a šalotku na něm zesklovatíme. Přidáme žampiony, silně opepříme a krátce za stálého míchání osmahneme. Přilijeme víno a na mírném ohni necháme téměř celé vyvařit. Přidáme smetanu, osoíme a ještě jednou necháme vzkypět. Žampiony vyjmeme děrovanou sběračkou a přeložíme do zapékací formy. Smetanovou omáčku za stálého míchání svaříme dohusta. Ochutíme malinovým octem, osolíme, opepříme a vlijeme do formy. Žloutky ušleháme s kysanou smetanou, lehce osolíme a nalijeme na houby. Zapékáme 5-8 minut v troubě předehřáté na 250 stupňů Celsia. Je vhodné jako příloha k hovězí, vepřové nebo telecí pečeni nebo k pečené rybě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip