Babinet.cz  /  Recepty  /  Žampiony na tymiánu

Žampiony na tymiánu

22.11.2005 - Redakce Babinet
  • 500 g žampionů
  • 1 svazek petrželky
  • 4 stonky čerstvého tymiánu
  • 2 šalotky nebo 4 malé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce suchého bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnka čeného pepře
  • 1 citron
Žampiony očistíme, případně omyjeme. Velké klobouky rozpůlíme. Omyjeme a osušíme petrželku a tymián. Lístky ze stonků otrháme. Oloupanou šalotku nebo cibuli a česnek nasekáme. Z citronu odkrojíme asi 15 cm dlouhý, tenký proužek kůry a nakrájíme ji na jemné nudličky. Vylisujeme citronovou šťávu. Rozehřejeme polovinu oleje. Vložíme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme žampiony a za stálého míchání je opékáme do světlehněda. Přidáme sůl, víno, citronovou kůru a šťávu, bobkový list, petrželkové a tymiánové stonky a zrnka pepře. Dusíme asi 15 minut na velmi mírném ohni. Sejmem z ohně a odstraníme stonky bylinek. Přimícháme žampiony, zbývající olej a bylinkové lístky. Přikryté necháme marinova asi 6 hodin na chladném místě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz