Celozrnné perníčky
na 35 kousků: 100 g vypeckovaných sušených švestek, kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů, kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 100 g třtinového granulátu, 100 g loupaných mandlí, 100 g jader lískových oříšků, 100 g křehkého celozrnného chleba (knacke brot), 4 vejce, 1 špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička směsi perníkového koření, 35 celozrnných oplatek
Poleva:200 g čokolády, 4 lžíce sladké smetany, 2 lžičky neslazeného kakaového prášku, 35 jader lískových ořísků
Sušené švestky drobně nakrájíme. Citrony a pomeranč omyjeme v horké vodě a osušíme. Citronovou a pomerančovou kůru tence odkrojíme a jemně nasekáme.
Třtinový granulát rozmixujeme a odložíme na talíř. Společně rozmixujeme mandle, oříšky a křehký chléb a směs dáme do mísy se sušenými švestkami, citronovou a pomerančovou kůrou. Smícháme.
V míse ušleháme z vajec a třinového granulátu hustý krém. Těsto rozetřeme na oplatky a dáme na dva plechy.
První plech zasuneme na střední lištu studené trouby a zapneme na 180 stupňu Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňu Celsia). Pečeme 30 minut. Plechy vyměníme a druhý už pečeme ve vyhřáté troubě jen 20 minut.
Perníčky vyjmeme a dáme na vychladnout.
Na polevu rozpustíme v hrnci na vodní lázní za stálého míchání čokoládu se smetanou. Přimícháme kakao a perníčky polevou potřeme. Doprostřed zasadíme lískový oříšek a polevu necháme ztuhnout.
Další recepty
-
Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
Máme tady pátek, před námi je víkend, který je tradičně spojen s nějakým tím...
-
Sýrová polévka z Alp: Tradiční švýcarská chuťová lahůdka
Švýcarská sýrová polévka je lahodný pokrm, který vás nejen zahřeje, ale rozhodně...
-
Kuřecí kari s ananasem: Exotická symfonie chutí na talíři
Představte si kulinářský výlet do exotických krajin, aniž byste museli opustit pohodlí domova. Tento recept...
-
Milujete rychlý fast food? Kuřecí stripsy krok za krokem zvládne hravě doma i začátečník
Jak se všeobecně ví, muži dokážou v kuchyni leckdy kouzlit, ne nadarmo je většina šéfkuchařů...
Oblíbené recepty
- Velký pátek v kuchyni. Tradice velí půst, co si tedy k jídlu připravit?
- Jednoduché recepty s vařenými vejci aneb jak využít zbylá velikonoční vajíčka
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Co k obědu na Škaredou středu? Potrhané bramboráky!
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)