Recepty | Česká národní jídla
-
Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Základem tohoto vynikajícího pokrmu je cibule, vepřové maso, sladká paprika, zelí a zakysaná smetana. Pochopitelně všudypřítomné koření, kterým...
-
Tradiční staročeský recept: Vánoční kuba
Jaká byla vánoční tabule našich (pra)babiček jsme si už řekli v jednom z minulých článků s názvem Vánoce za časů našich babiček: Oplatky,...
-
Fotorecept na svatomartinskou husu
Lidová pranostika praví: Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti,poznáš, jaká zima se přihostí. Oslavy...
-
Babičky radí: Vyzkoušejte česnekovou husu se zázvorem
Jednoduchý recept na přípravu husy zase trošku jinak se datuje už do dob našich (pa)babiček. Jejich doménou byly recepty jednoduché, ale o to...
-
Svatomartínská husa pečená v kysaném zelí
Svátek sv. Martina a s ním spojené Svatomartínské posvícení. Kdo to ale byl ten svatý Martin a jaké legendy se k němu váží, se dozvíte v článku...
-
Nejdokonalejší pečená kachna ve třech krocích
Blíží se nám svátek svatého Martina . Ano, správně řeknete, že k němu se přece jako pokrm váže husa, na druhou stranu jsou mezi námi tací, co...
-
Topinky s červeným zelím
Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy,...
-
Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc
Knedlíky, polévky, maso a brambory patří mezi nejoblíbenější potraviny naší kuchyně. Přestože se na našem stole objevuje stále více ovoce a...
-
Pečený bůček na česneku
Když se řekne pečený bůček, rozhodně platí, že v jednoduchosti je krása i hodně chuti. Stačí vzít kus dobře prorostlého vepřového boku,...
-
Segedínský guláš
Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero...
-
Salát s pečenou dýní a bílými fazolkami
Pokud máte rádi dýně, máme pro vás dobrou zprávu! Dýně hokkaido, kterou jsme zvolili pro náš recept, je nejen chutná, ale také plná vitaminů...
-
Celozrnná žemlovka
Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka,...
-
Houby v paprikovo smetanové omáčce
Nebylo v plánu vůbec jít na houby. Přesněji vlastně ani nebylo v plánu se nějak extra toulat po lese. Prostě jsme jen vyšli na malou procházku...
-
Nebojme se kynutých švestkových knedlíků
Kynuté švestkové knedlíky doma připravené už nemusí být jen doménou babiček. Jedná se o tak charakteristický český recept, že je téměř...
-
Houbový guláš s kysanou smetanou
Syn se dnes vrátil z lesa se slovy "...mami, jsou úplně všude, je jich moc, nestačil košík..." (fotografie je reálná z dnešního dne). Houby...
- Moravské město Hranice je i se svým okolím opředeno řadou hrůzostrašných pověstí
- Historie sv. Jana Nepomuckého, patrona české země, a legenda o pěti hvězdách na svatozáři kolem jeho hlavy
- Magická místa Karlovarska: Chlapec s rybou vyčaruje dítě a Krakonoš splní přání
- Ve štolách lomu Velká Amerika obchází děsivý přízrak jménem Hagen
- Hřbitov v Noutonicích a podivné nevysvětlitelné jevy, o kterých vyprávějí místní pamětníci
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz