Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní jídla  /  Celozrnná žemlovka

Celozrnná žemlovka

12.10.2017 - AndreaP.

Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka, případně vajec.

Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Na 4 porce potřebujeme :

  • 4 celozrnné rohlíky
  • 0,5 l mléka
  • 4 jablka
  • hrst rozinek
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy
  • třtinový cukr
  • skořice
  • 2 vejce
  • rostlinný margarín

 

Celozrnné rohlíky nakrájíme na kolečka. Do mísy nalijeme 2/3 mléka a pečivo do něj namočíme.

Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Smícháme je s rozinkami, třtinovým cukrem a ořechy.

Zapékací mísu vymažeme margarínem a vyskládáme do ní vrstvu namočených rohlíků, vrstvu jablek a pokračujeme, pokud nám stačí suroviny. Ukončíme vrstvou namočených rohlíků.

Ušleháme dvě vajíčka se zbytkem mléka a přelijeme jimi žemlovku. Navrch položíme několik kousků margarínu a dáme žemlovku péct do trouby vyhřáté na 180 C. Pečeme dozlatova asi 30 minut.

(čerpáno z kuchařky Tescoma s chutí-Nejlepší recepty)

Vaše názory

Další recepty

  • Augustiniánský koktejl

    Chcete překvapit své hosty nebo se stát na chvíli barmanem? Nechte se inspirovat Augustiniánským koktejlem, který je snadný na přípravu, ...

  • Kde vznikly první hranolky?

    Ačkoliv hranolky slaví v současnosti velký úspěch zejména na americkém kontinentě, jejich domovinou je Evropa. Než se stala z obyčejného...

  • Domácí tymiánový chléb

    Upečte si domácí chléb – jde to i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete...

  • Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

    Suroviny pro 4 osoby na steaky 4 snítky rozmarýnu 1 svazek tymiánu 2 lžičky hrubě drceného pepře 2 lžíce olivového...

Náš tip