Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní jídla  /  Celozrnná žemlovka

Celozrnná žemlovka

12.10.2017 - AndreaP.

Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka, případně vajec.

Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Na 4 porce potřebujeme :

  • 4 celozrnné rohlíky
  • 0,5 l mléka
  • 4 jablka
  • hrst rozinek
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy
  • třtinový cukr
  • skořice
  • 2 vejce
  • rostlinný margarín

 

Celozrnné rohlíky nakrájíme na kolečka. Do mísy nalijeme 2/3 mléka a pečivo do něj namočíme.

Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Smícháme je s rozinkami, třtinovým cukrem a ořechy.

Zapékací mísu vymažeme margarínem a vyskládáme do ní vrstvu namočených rohlíků, vrstvu jablek a pokračujeme, pokud nám stačí suroviny. Ukončíme vrstvou namočených rohlíků.

Ušleháme dvě vajíčka se zbytkem mléka a přelijeme jimi žemlovku. Navrch položíme několik kousků margarínu a dáme žemlovku péct do trouby vyhřáté na 180 C. Pečeme dozlatova asi 30 minut.

(čerpáno z kuchařky Tescoma s chutí-Nejlepší recepty)

Vaše názory

Další recepty

  • V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

    Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé...

  • Hruškové taštičky

    Listové těsto mám ve velké oblibě. Je křehké a rozplývá se na jazyku. Jeho mnohostranné a rychlé použití je prostě v dnešní uspěchané době...

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Receptů na polévky není nikdy dost, jelikož polévky jsou základ, což tvrdily už naše (pra)babičky. Leckdy je hustota polévky taková, že zcela...

  • Podzimní ořechová páj s melasou a medem

    Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních...

Náš tip