Možná i vy dáváte do mrazáku kdeco v domnění, že je lepší jídlo zamrazit, než abyste ho vyhodila. Ale některé potraviny do něj opravdu nepatří. V lepším případě je budete moct vyhodit.
Těstoviny už jednou uvařené
Jestli jste si uvařila až moc těstovin, nejlepší je použít z nich polovinu hned a z druhé poloviny třeba udělat jiné jídlo. Jestli jste byla zvyklá dávat zbytky již uvařených těstovin do mrazáku, možná jste si všimla, že po rozmrazení nevypadají dvakrát vábně. Budou na talíři rozplizlé.
ilustrační fotografie / Freepik
Maso už jednou rozmražené
Když už něco vyndáte z mrazáku, měla byste to co nejdřív zpracovat. Maso a mořské plody byste nikdy neměla rozmrazit a potom zase uschovat do mrazáku pro další použití. Na to chce myslet už před zamražením. Takže si maso naporcujte, ještě než ho dáte do mrazáku. Jde o to, že při rozmrazování roste počet bakterií na jídle. Může tak být nebezpečné pro konzumaci.
Mléko
Jestli jste někdy nespotřebovala mléko a bála jste se, že se vám zkazí, je dost možné, že jste zbytek nalila do láhve a dala jej do mrazáku. Jenže mléko se po zamrazení úplně změní. Oddělí se v něm tuková vrstva a bude to vypadat, jako by v mléce plavaly cucky. Takové mléko můžete použít na vaření nebo pečení, ale jinak už ne.
Smažená jídla
Tohle fakt nezkoušejte. Křupavý řízek se změní na nevzhledné cosi, co už ani nebude připomínat jídlo. A když to ochutnáte, ucítíte hořkou chuť. To raději přebytečné jídlo, které nesníte, věnujte lidem bez domova. Někde jsou pro bezdomovce dokonce veřejné lednice. (Pozor, nepatří tam zkažená jídla.)
Houby
Houby je možné pracně usušit, nebo naložit. A co když je jen chcete pokrájet a dát do mrazáku? Když je jenom tak dáte do mrazu, houby uvolní toxiny a budou zatěžovat vaše trávení, když je sníte. Správný postup je napřed houby povařit a až poté je vložit do mrazáku.
Hermelín
Měkké sýry nejsou vhodné do mrazáku. Tvrdé sýry jako gouda nebo parmazán to přežijí, nicméně ty měkké se vám bohužel rozdrolí a jednotlivé složky se oddělí od sebe. Takže to, co vytáhnete z mrazáku, už nebude mít s vaším oblíbeným hermelínem, či ricottou, nic společného.
a další....
- Vejce ve skořápce. Celá vejce v mrazáku by dokonce mohla ohrozit naše zdraví
- Čerstvé ovoce a zelenina bohaté na vodu
- Dobrým nápadem není ani zmrazování syrových brambor. Po rozmrazení ztrácejí konzistenci a stávají se kašovitými. Kromě toho se změní jejich chuť, jsou nasládlé.
- Dochucovací omáčky jakými jsou majonéza, hořčice či různé omáčky typu barbecue. Obsahují zahušťovadla, která jsou citlivá na teploty pod bodem mrazu a po jejich rozmrazení zcela změní svoji strukturu.
Napsala ŠT
zdroje:
https://itesco.cz/hello/clanek/potraviny-ktere-nepatri-do-mrazaku-mate-je-tam-take/19562/
https://www.toprecepty.cz/clanky/2466-8-potravin-ktere-rozhodne-nepatri-do-mrazaku-k-ledu-nepatri-brambory-ani-nektere-syry/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.