Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Domácí chlebíčková veka. Poctivou klasiku našich babiček nic nenahradí

Domácí chlebíčková veka. Poctivou klasiku našich babiček nic nenahradí

27.12.2023 - AndreaP.

Vánoce máme zdárně za sebou a právě prožíváme takové mezisváteční odpočinkové období, než nastane Silvestr, což je den plný veselí a oslav konce roku, který je už tradičně také spojen s hojností občerstvení. Na toto téma jsme zabrousili už včera, kdy jsme si ukázali, jaké netradiční chuťovky si můžeme připravit. A jelikož do tohoto veselím nabitého dne už zbývá doslova pár hodin, je nejvyšší čas se právě na přípravu občerstvení řádně nachystat. A tak si ukážeme recepty na různé pomazánky, saláty a chuťovky a mnoho dalších zajímavých receptur, kdy jedna věc je více-méně spojuje, a tím je pečivo. A právě proto začneme dneska právě tímto. Zalistujeme velkolepým dílem Viléma Brabce, pomyslně se přesuneme do roku 1957 a s tímto velikánem si připravíme veku na chlebíčky. Ještě než začneme, přidávám pár tipů z pera autora knihy :

(fotografie: Pixabay)
  • těsto vyžaduje vždy čerstvé kvasnice a kvalitní prosátou mouku, vše musí být stejné pokojové teploty (mléko vlažné) a také místnost, ve které těsto zaděláváme, a poté necháme kynout, by neměla být chladná
  • máslo a sůl nemá přijít do styku s kváskem, neboť potom se zdržuje kynutí
  • kvásek má vzejít za 10-15 minut
  • těsto nesmí kynout rychle, neboť prudce vykynuté těsto v troubě klesne

 

Veka na obložené chlebíčky (předpis je na 3 veky)

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • 1/2 dkg soli
  • 8 dkg másla
  • cca 1/4 l mléka
  • vejce na potření těsta

Do misky dáme kvasnice, přidáme trošku vlahého mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím si na vál dáme zbytek mouky, přidáme k ní sůl a uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého přendáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Vznikne tuhé těsto, je nutné jej řádně propracovat. Necháme kynout. Z vykynutého těsta poté uděláme tři šišky (podlouhlé bochánky), přendáme na vymazaný a vysypaný plech a necháme opět kynout. Pak šišky potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny. Hotové veky zůstanou dlouho vláčné.

Náš tip : veky po potření vejcem posypte různými semínky a dejte péct.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz