Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Česnekové pomazánky

Česnekové pomazánky

6.10.2018 - AndreaP.

Máme tady podzim. Na tom není jistě nic divného. Jenže s podzimem přichází i časté virózy. Jako přírodní lék (a hlavně prevence) se doporučuje česnek. Ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum. Dále se s podzimem pojí také to, že po letní pauze vyvstává nutnost chystat dětem svačiny do školy. Že to je leckdy celkem obtížné potvrdí jistě každý, kdo denně řeší, co nachystat. Jakákoliv pomazánka je pak jistě správná volba. Takže máme česnek, máme pomazánku ... dnešní téma se tudíž nabízí.

Česnekové pomazánky. Jdeme na ně.

Jednoduchá česneková pomazánka :

  • 1 pomazánkové máslo bez příchutě
  • 2-3 lžíce tatarky
  • česnek (množství dle chuti)
  • pažitka (případně cibulka)

Do pomazánkového másla přidáme utřený česnek a zjemníme tatarkou. Můžeme mírně osolit. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku, případně najemno nasekanou cibulku. Pomazánku poté mažeme na pečivo dle vlastního výběru.

Česneková pomazánka zase jinak

  • 1 majonéza
  • 150 g tvrdého sýra (např. eidam)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Eidam nastrouháme na jemno, přidáme rozetřený česnek a vmícháme do majonézy. Osolíme a opepříme dle chuti. Necháme řádně vychladit. Výborná rychlovka na jednohubky.

Pikantní česneková pomazánka

  • 2 trojúhelníky taveného sýra
  • 1 tvaroh
  • tatarka (množství dle potřeby pro správnou konzistenci pomazánky)
  • sůl (možno i pepř)
  • ďábelské koření
  • 1 celá palička česneku

Česnek oloupeme a řádně jej utřeme. Tvaroh rozmícháme se sýry, přidáme česnek a ďábelské koření. Tatarku přidáváme pak dle hustoty, hodně záleží na tom, jaký tvaroh použijeme. Nakonec jemně osolíme a pokud chceme extra pálivou, můžeme přidat i pepř.

Česneková pomazánka s překvapením

  • 1 Rama (Perla, Flora) - prostě kdo co používá
  • 5 trojúhelníků taveného sýra
  • 15 dkg tvrdého sýra
  • 5 velkých stroužků česneku
  • 2 velká vejce
  • pažitka

Nejprve si vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladit, oloupeme. Tvrdý sýr nastrouháme a zpracujeme ho s taveným sýrem, směs pak vmícháme do másla. Vajíčka nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme do pomazánky. V případě potřeby můžeme mírně osolit, či opepřit. Pro barvu můžeme přidat jemně nasekanou pažitku. Necháme vychladit a poté mažeme na pečivo. Dozdobíme.

Jelikož pomazánky jsou téma velmi obsáhlé, dá se říct téměř nekonečné, určitě se k němu budeme vracet. Vždyť co je lepšího než krajíc čerstvě upečeného chleba s hojně nanesenou pomazánkou?

A jaká je ta vaše nej pomazánka? Znáte nějakou další variantu česnekové? Podělte se s námi.

 

Vaše názory

Další recepty

  • V hlavní roli ... CHILLI PAPRIČKY

    Pojídáním chilli papriček pocítila již více jak čtvrtina světové populace ten správný oheň v ústech. Předpokládá se, že byly poprvé...

  • Hruškové taštičky

    Listové těsto mám ve velké oblibě. Je křehké a rozplývá se na jazyku. Jeho mnohostranné a rychlé použití je prostě v dnešní uspěchané době...

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Receptů na polévky není nikdy dost, jelikož polévky jsou základ, což tvrdily už naše (pra)babičky. Leckdy je hustota polévky taková, že zcela...

  • Podzimní ořechová páj s melasou a medem

    Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních...

Náš tip