Babinet.cz  /  Recepty  /  Dietní kuchyně  /  Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

22.7.2018 - redakce Babinet.cz

Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Na zahrádkách budou brzy dozrávat první lusky a narazíte na ně i v obchodech. Čerstvý, mladý hrášek nejen výborně chutná, ale obsahuje i množství vitamínů a minerálních látek. Je to zelenina dietní, která byla nalezena už v sídlištích doby kamenné a neměla by chybět ani v našem jídelníčku.Kulturní hrachy pocházejí z planého druhu, který dodnes roste na okrajích travnatých ploch Středomoří, Zakavkazí, od Afghánistanu až po Tibet. Hrášek jako zeleninu začali první používat Holanďané, podle historických dokladů z roku 1610. Zahradní hrachy pěstujeme pro nedozrálá semena a lusky, která obsahují 76% vody, 6% bílkovin, 13% sacharidů a do 2% vlákniny. Z minerálních látek je v hrachu zastoupen v hojném počtu draslík a fosfor, nechybí hořčík, vápník, železo a další prvky. Vitamínu C obsahuje mladý hrášek asi 30 mg na 100 gramů. Uchovat hrách můžeme tříminutovým povařením ve slané vodě a zmrazením. Hrášek konzumujeme syrový i tepelně upravený, v polévkách, přílohách, s rýží, těstovinami nebo jako součást masitých pokrmů.

  • Hrášek po francouzsku /pro 4 osoby, příprava 35 minut/
  • 150 g malých šalotek, 60 g másla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky cukru, 6 stonků petrželky, 1 hlávkový salát, 600 g mladého hrášku Cibulky oloupejte, na mírném ohni poduste na másle až zesklovatí. Přidejte sůl, cukr, 1/8 l vody a nať petrželky. Salát rozkrojte na čtvrtky, také pevné srdíčko rozkrojte na čtvrtky, každý kus pevně svažte nití. Položte na šalotku, navrch dejte hrášek. Duste dalších 10 minut. Petrželku a nit odstraňte, zeleninu zlehka promíchejte, dochuťte a podávejte.
  • Hrášková polévka /pro 2 osoby, příprava 30 minut/
  • 220 g hrášku, 560 ml zeleninového vývaru, smetana ke šlehání, 2 stroužky česneku, velká hrst bazalkových lístků, sůl, čerstvě mletý černý pepř Omytý hrášek dejte do hluboké pánve, zalijte vývarem, dvěma lžícemi smetany, okořeňte solí a pepřem, přidejte nasekané bazalkové lístky, rozetřený česnek a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte 10 až 12 minut. Polévku v tomto stavu sejměte z ohně a rozmixujte mixérem (i ponorným) dohladka. Rozmixovanou polévku vraťte na plamen a prohřejte. Hotovou polévku servírujte v talířích zakápnutou trochou smetany.
  • Špagety s hráškem /pro 4 osoby/
  • 500 g špaget, 4 lžíce oleje, 50 g slaniny, 20 g cibule, 1 stroužek česneku, 20 g celeru, 1 lžíce sekané petrželky, 250 g zeleného hrášku, 100 g strouhaného čedaru, sůl, mletý pepř, masový vývar Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek, celer a sekanou petrželku. Když směs začne růžovět, přidáme hrášek, sůl, pepř a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme tak dlouho, až hrášek změkne. Pak směs smícháme s vařenými těstovinami, upravíme na talíř a podáváme posypané strouhaným sýrem. Bezmasá varianta: slaninu jednoduše vynechejte.
  • Sicilské rizoto /pro 4 osoby/
  • 4 lžíce oleje, 20 g cibule, 100 g strouhaného čedaru, 200 g drůbežího masa, 100 g drůbežích jater, 250 g rýže, 1 lžička sladké papriky, 100 g zeleného hrášku, 100 g mrkve, 1 lžíce petrželové natě, sůl, vývar Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na malé kousky nakrájené drůbeží maso a játra a opečeme, přidáme přebranou, propláchnutou rýži, papriku, sůl, zalijeme vývarem, zamícháme a přivedeme do varu. Nakonec přidáme zelený hrášek a drobně nakrájenou mrkev a dusíme od měkka. Hotové rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem a sekanou petrželkou.
  • Kuskus sedmi druhů zeleniny /pro 4 osoby, příprava 70 minut/
  • 2 rozčtvrcené cibule, 4 rozčtvrcená rajčata, 1 červená čili paprička pokrájená na tenké plátky, hrst čerstvého koriandru, hrst čerstvé petrželky, 2 kousky skořice, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, zázvoru a kurkumy, 1/4 lžičky šafránu, 8 malých mrkví, 4 střední rozčtvrcené tuříny, 450 g nakrájené dýně, 4 střední cukety, 400 g hrášku, 75 g rozinek, 500 g kuskusu Do velké pánve nasypte cibuli, rajčata, čili, polovinu koriandru a petrželky, koření a 300 ml vody. Přikryjte a zvolna vařte 45 minut. Kontrolujte množství vody, v případě potřeby dolévejte. Přidejte mrkev a tuřín a vařte dalších 15 minut. Potom přidejte dýni, cukety, hrášek a rozinky a znova zvolna povařte dalších 15 minut. Kontrolujte vodu. Kuskus přelijte dostatečným množství horké vody a nechte nasáknout. Podávejte se zeleninou. Chcete-li uvařit verzi s masem, poduste maso a na závěr přidejte kuskus, je také možné ho uvařit v páře.
  • Krůtí stehna v zelenině /pro 4 osoby/
  • krůtí stehna, anglická slanina, sůl, majoránka, malá karotka, hrášek, 1 kedlubna, 1 cibule, vývar Krůtí stehna prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, posypeme majoránkou a ze všech stran opečeme na zbytku rozškvařené slaniny. Podlijeme masovým vývarem a pod pokličkou pečeme ve vyhřáté troubě do poloměkka. Přidáme cibuli a karotku nakrájené na kolečka, hrášek a na kostičky nakrájenou kedlubnu. Již odkryté dopečeme.
  • Hrášek s olivami a karotkou po španělsku /pro 4 osoby, příprava 35 minut/
  • 250 g hrášku, 250 g karotky, 4 stroužky česneku, 100 g oliv plněných papričkou, 1 zelená paprika, 4 lžíce másla, 2 dcl červeného vína, sůl, hrst čerstvé bazalky Hrášek a na kostičky nakrájenou karotku uvaříme do měkka. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, vhodíme lisovaný česnek, na tenké proužky nakrájenou papriku, uvařenou zeleninu a za stálého míchání asi 10 minut dusíme. Přidáme olivy nakrájené na plátky, zalijeme vínem a necháme krátce povařit, osolíme, opepříme. Bazalku hrubě pokrájíme a nasypeme na zeleninu. Ihned podáváme.
  • Orientální zeleninový salát /pro 4 osoby/
  • 200 g brokolice, 300 g mladého hrášku, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 100 g čerstvých žampionů, 6 lžic zeleninového vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička ústřicové omáčky (lze vynechat), 1 chilli paprička, 1/2 šálku majonézy, hlávkový salát, 4 lžíce sekaných kešu oříšků nebo mandlí Brokolici rozdělíme na růžičky a nakrájíme na tenké plátky včetně stonku, kde odřízneme tvrdou část. Rozpálíme olej, přidáme lisovaný česnek a krátce osmahneme. Hned přidáme plátky brokolice, žampionů a lusky hrášku, zázvor a 3-4 minuty opékáme. Sejmeme z ohně. V šálku smícháme vývar, sójovou omáčku, cukr, ústřicovou omáčku, drobně nakrájenou chilli papričku (zbavenou semínek) a dresinkem přelijeme zeleninu. Dáme na několik hodin vychladit do chladničky. Potom přidáme majonézu a promícháme. Servírujeme na míse, kterou jsme obložili listy hlávkového salátu a ozdobené třeba kolečky vajec vařených natvrdo. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu.
  • Těstovinový salát s hráškem /pro 4 osoby, příprava 10 minut/
  • 400 g uvařených těstovin, 300 g mladého hrášku, 150 g majonézy (nejlépe jogurtové), 2 natvrdo vařená vejce, 100 g šunky, 1 cibule, 3 sterilované okurky, sůl, pepř Vychladlé, uvařené těstoviny promícháme s hráškem, rozkrájenými vejci, drobně nakrájenou šunkou, cibulí a okurkami. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a dobře promícháme. Podáváme vychlazené.

    Vaše názory

    Další recepty

    • Lahodný špenátový věnec

      Dneska si zahrajeme na Pepka námořníka, který měl rád špenát. Zde je recept, který ozvláště v těchto horkých dnech potěší. Potřebujeme : ...

    • Lilkové špagety s artyčokovou omáčkou

      Špagety na tisíc způsobů, to je vždy sázka na jistotu, když nás tlačí čas, případně příliš horké počasí na nějaké extra vyvařování u...

    • Banánovo-jablková pěna pro naše nejmenší

      Dnes přinášíme recept jako stvořený pro děti, a sice banánovo-jablkovou pěnu. Potřebujeme : 1 jablko 1 banán 5 či více...

    • Jednoduchá švestková povidla

      Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

    Náš tip