Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Když se sýry snoubí s vínem - nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky

Když se sýry snoubí s vínem - nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky

15.12.2017 - redakce Babinet.cz

Opět po roce se přiblížilo období, kdy se doma dveře netrhnou. Domov budeme mít plný přátel, rodiny, zkrátka těch nejbližších. A co může lépe přispět k dobré náladě než dobré jídlo a pití a ideálně kombinace obojího?

Patříte vy i vaši nejbližší mezi milovníky sýrů i vín? Rádi si společně či sami vychutnáváte doušek po doušku lahodná vína, užíváte si kousek po kousku různé druhy sýrů? Pak vás bude určitě zajímat, jak si můžete ještě lépe vychutnat sýry v kombinaci s různými druhy vín.

Jihočeská Madeta, která má více než 110letou tradici, se pyšní celou řadou výborných sýrů, jejichž chutě se výborně snoubí s víny. A jaké kombinace dokáží vašim chuťovým buňkám zajistit nezapomenutelný zážitek?

Mezi typické sýry od Madety patří Jihočeská niva. Vyznačuje se slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium rocqueforti, která ještě lépe vynikne v kombinaci s vyzrálými červenými víny z pozdních sběrů, jako jsou Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Sauvignon. Ze sýrů s modrou plísní jistě stojí za zmínku také Jihočeská Zlatá niva, jež má díky vyššímu obsahu tuku ještě krémovější a jemnější chuť. Jihočeská Zlatá niva se výborně vyjímá na slavnostních tabulích v kombinaci s přirozenou sladkostí ledových či slámových vín. Unikátním kulinářským zážitkem bude také kombinace sýru Caesar Bleu, což je sýr typu Gorgonzola, který vynikne s plnými červenými víny jako Shiraz Cabernet nebo Chianti.
Pokud patříte mezi milovníky polotvrdých sýrů, pak vás bude jistě zajímat, s čím se dá skloubit Madeland, sýr holandského typu, známý svou oříškovo-mandlovou chutí. Tato specifická chuť vynikne ještě výrazněji ve společnosti bílých vín typu ryzlink, sylvánské či burgundské. Madeland si můžete vychutnat i ve variantě Fitness, která vynikne v kombinaci kvalitních vín typu Müller Thurgau, Muškát moravský a s některými typy růžových vín.

Zklamáni nebudou ani příznivci Blaťáckého zlata, měkkého sýru italského typu Bel Paese, který je k dostání hned ve třech verzích. Blaťácké zlato bez příchuti se vyznačuje mléčnou, lehce hořkomandlovou nakyslou chutí, jež vytvoří nezapomenutelný zážitek se silnějšími elegantními bílými víny, jako jsou Rulandské šedé a Rulandské bílé. Pro milovníky těžších vín pak doporučujeme červená vína na bázi Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon. Blaťácké zlato se zeleným pepřem je pro milovníky ostřejší chuti, a proto se k němu nejlépe hodí vína s vyšším obsahem alkoholu či vína zrající v dubovém sudu -  Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Shiraz. Poslední variantou je Blaťácké zlato s vlašskými ořechy, pomocí kterého můžete vytvořit netradiční pohoštění, pokud k němu svým hostům nabídnete zralejší bílá a červená vína - Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Aurelius, Svatovavřinecké a další.

Madeta samozřejmě nabízí mnoho dalších výtečných sýrů. Pokud jste zde nenašli tip na víno ke svému nejoblíbenějšímu, na www.madeta.cz naleznete doporučení přímo u něj.

Takže na zdraví, dobrou chuť a krásné Vánoce.

 

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip