Celer se řadí mezi zeleninu, která je k dostání celoročně, aniž by nějak výrazně utrpěla na kvalitě, netýká se jí tedy sezónnost potravin, což je její velká výhoda, neb je to ideální zelenina pro pokrmy v zimě.
Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování.
- Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k přípravě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket.
- Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření.
List celeru působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.
A teď už vzhůru na recept ....
Potřebujeme :
- 500 g celeru
- 120 g plátkového eidamu
- 100 g šunky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 150 g oleje
- sůl
Oloupaný celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Vychladlý jej nakrájíme na plátky, na každý plátek celeru poklademe plátek sýra, kolečko šunky a spíchneme párátkem. Namáčíme do těstíčka z vajec, mléka, mouky a soli. Smažíme v horkém oleji po obou stranách dorůžova a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
(Zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie-pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.