Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Celerové řízky v těstíčku

Celerové řízky v těstíčku

17.1.2016 - AndreaP.

Celer se řadí mezi zeleninu, která je k dostání celoročně, aniž by nějak výrazně utrpěla na kvalitě, netýká se jí tedy sezónnost potravin, což je její velká výhoda, neb je to ideální zelenina pro pokrmy v zimě.

Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování.

  • Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k přípravě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket.
  • Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření.

List celeru působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.

 

 

A teď už vzhůru na recept ....

Potřebujeme :

  • 500 g celeru
  • 120 g plátkového eidamu
  • 100 g šunky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g oleje
  • sůl

 

Oloupaný celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Vychladlý jej nakrájíme na plátky, na každý plátek celeru poklademe plátek sýra, kolečko šunky a spíchneme párátkem. Namáčíme do těstíčka z vajec, mléka, mouky a soli. Smažíme v horkém oleji po obou stranách dorůžova a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

 

(Zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie-pixabay.com)

Vaše názory

Další recepty

  • Augustiniánský koktejl

    Chcete překvapit své hosty nebo se stát na chvíli barmanem? Nechte se inspirovat Augustiniánským koktejlem, který je snadný na přípravu, ...

  • Kde vznikly první hranolky?

    Ačkoliv hranolky slaví v současnosti velký úspěch zejména na americkém kontinentě, jejich domovinou je Evropa. Než se stala z obyčejného...

  • Domácí tymiánový chléb

    Upečte si domácí chléb – jde to i bez pekárny! Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete...

  • Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

    Suroviny pro 4 osoby na steaky 4 snítky rozmarýnu 1 svazek tymiánu 2 lžičky hrubě drceného pepře 2 lžíce olivového...

Náš tip