Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Valentýnské menu - gurmánské

Valentýnské menu - gurmánské

12.2.2018 - AndreaP.

Dnes máme pro vás připraveno třetí ucelené menu ke dni sv. Valentýna (kdy použít se pochopitelně dají i při jiných příležitostech). Po nenáročném menu a sladkém menu přichází řada pro pravé gurmány.

Tady sice také sázíme na sladké, ale v kombinaci, která vás dozajista nenechá chladnými. Předkrmem, výborně se hodícím pro tuto příležitost jest rozverný losos. Hlavní chod pak bude steak s čoko-chilli fondue. A závěr bude patřit valentýnskému ovocnému salátu.

Tak pojďme na to ...

Rozverný losos

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 steaky z lososa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 hrsti kopru

 

Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Pečící papír rozprostřeme na plech a ještě jej lehce potřeme olejem. Plátky steaků z lososa nakrájíme na menší plátky o šířce asi 2 cm. Vezmeme první plátek a srolujeme jej do trubičky, další plátky naaranžujte kolem roličky tak, aby společně vytvořily variaci připomínající květ. Posypeme solí a pepřem a dáme do trouby zapéct na 4 minuty. Na talíř dáme hrst čerstvého kopru a na něj naneseme upečený květ z lososa.

 

Steak s čoko-chilli fondue

  • 400 g steaku ze svíčkové - očištěné a rozkrájené na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 55 g cukru krystal
  • 100 ml vody
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 55 g hořké čokolády rozlámané na kousky
  • 1/2 červené chilli papričky zbavené semínek a nasekané

Na pánvi zahřejeme cukr až se rozpustí, přidáme vodu a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme rozdrcený česnek, tymián a vaříme 2-3 minuty, aby se chutě rozvinuly. Steaky položíme na mělký talíř, polijeme olejem. Pánev zahřejeme a osmahneme na ní steaky 1 minutu (nebo i více, dle uvážení a chutě) z každé strany. Do sirupu s česnekem a tymiánem přidáme čokoládu a chilli a necháme rozpustit.

Směs přelijeme do fondue nádoby, pod kterou jsme zapálili ohřívač. Podáváme steakové kousky napíchnuté na špejli - připravené k namáčení v čoko-chilli fondue.

 

Valentýnský ovocný salát

  • 1 plechovka zavařených hrušek
  • 1/2 šálku nasekaných arašídů
  • 3 lžíce octa
  • hlávkový salát
  • 1 plechovka ananasu
  • 1 a 1/2 šálku majonézy
  • 1 kousek skořice

Oddělíme šťávu z hrušek, přidáme do ní skořici a ocet a přivedeme do varu. Každou hrušku upravíme do tvaru srdce a dáme do sirupu z hruškové šťávy na asi 20 minut vařit. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Listy hlávkového salátu dáme na talíř, na něj hrušky, posypte kousky nasekaných oříšků, přidáme kousky ananasu. Majonézu podáváme ve zvláštní misce.

 

Jak už jsme si říkali úvodem, láska prochází žaludkem ... a my vám přejeme, aby ten letošní Valentýn a všechny dny následující byly plné dobrého jídla a lásky jako takové.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Další recepty

Náš tip