Marie Janků Sandtnerová (1885-1946) lidově nazývaná "Sandtnerka" - legenda české kuchyně. Byla českou učitelkou, autorkou mnoha kuchařských knih a hlavně propagátorkou zdravé výživy. Její knihy dodnes vycházejí a jsou velmi oblíbené. A tak zcela určitě patří tato žena na první místa pomyslného žebříčku v putování historickými recepty našich prapra...předků. A protože na okno ťukají pomalu, ale jistě vánoce, dnes od ní vybírám recept na perníčky na stromeček z její knihy z roku 1929 s kouzelným názvem Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček i na vánoční stoleček. Zítra si připomeneme výročí jejího narození, a tak i tímto článkem bych této ženě chtěla pomyslně vzkázat velké díky za to, jaký odkaz po sobě zanechala.
Různé perníčky na stromeček
- 24 dkg medu
- 24 dkg mouky
- 12 dkg cukru
- 2 vejce
Na druhý den přidáme :
- citrónová kůra
- tlučený hřebíček
- skořice
- anýz
- 2 g amonia
- podle potřeby mouky
- vejce na potření
Dáme na plotnu rozehřáti dobrý med a hned jej odstavíme. Když vychladne, nasypeme do něho žitnou nebo hladkou pšeničkou mouku, přidáme vejce a cukr a vypracujeme těsto, které uložíme ve studenu do druhého dne. Pak přidáme do těsta usekanou citr. kůru, tlučený prosetý anýz, skořici, hřebíček, amonium a tolik žitné nebo pšeničné mouky, až je těsto dostatečně husté. Pro tmavší barvu můžeme při zpracovnání přidati do těsta černou kávu nebo 1/2 lžičky kakaového prášku.
Vyválíme si 1/2 cm silnou plochu, vykrájíme z ní formičkami nebo podle střihu ze silného papíru srdéčka, věnečky, kravičky, kočičky, rybky, ptáčky atd. složíme je na povoskovaný plech, potřeme je vajíčkem a v mírné troubě je upečeme do růžova. (Zde si dovolím vložit malou poznámku - jelikož se jedná o perníčky na vánoční stromeček, tudíž k zavěšení, doporučuji při vykrajování perníčků si do každého udělat malou dírku na provlečení šňůrky).
Bílkovou hustou polevu rozdělíme na dva nebo více dílů, obarvíme jí různými barvami (potravinářskými), vložíme do papírových kornoutků a perníčky vkusně ozdobíme.
Bílková poleva
- 3 bílky
- 42 dkg práškového cukru
- 6 kapek citrónové šťávy
- potravinářská barviva
- polevu umícháme do husta.
S Marií Janků Sandterovou se tímto článkem rozhodně neloučíme, ba právě naopak, již brzy na vás čekají tipy na další úžasné vánoční recepty.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.