Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Hruškový koláč z Francie

Hruškový koláč z Francie

29.5.2018 - AndreaP.

Procházím se obchodem a v tom mě udeří do očí. Krásné, na první pohled šťavnaté hrušky. Zcela bezmyšlenkovitě si vzpomínám na to, kolik jsem v kuchařských knihách, kterými často listuji, už četla receptů na hruškové koláče a taky to, že jsem vlastně z hrušek nikdy ještě nepekla. Chyba se musí napravit a tak si je odnáším domů. Celkem hned mám jasno, zkusím hruškový koláč z Francie. A musím říct, že jsem volila dobře. Vůně, která se při pečení line, je omamná, obzvláště ve chvíli, kdy spojíte máslo se skořicovým cukrem v polevu. Výsledná chuť je pak jedním slovem lahodná, a to jak v teplé verzi, tak i ve vychlazené. Osobně jsem zkusila obě varianty, ano přiznávám se, nemohla jsem to už vydržet a je to prostě dobrota. A co je nejdůležitější, tento koláč je opravdu jednoduchý a rychlý na přípravu. Dnes dopoledne jsem pekla a je odpoledne a koláč nápadně nenápadně mizí. Pár věcí jsem si přizpůsobila oproti původnímu receptu z kuchařky, na výsledku to ale nic nemění. Určitě si tento koláč zkuste, já už ho mám po dnešním pečení zařazen mezi oblíbenými.

 

Potřebujeme

  • 3-4 hrušky
  • 2 celá vejce
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dcl mléka
  • 4 lžíce oleje
  • lžička kakaa

 

Poleva :

  • 1 skořicový cukr
  • 8 dkg másla
  • 1 celé vejce

 

Nejprve si připravíme hrušky. Po mé dnešní zkušenosti doporučuji použít hrušky nepřezrálé. Hrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců. Nakrájíme na plátky. Opět přidám osobní zkušenost, a sice krájejte hrušky na silnější plátky, více pak v těstě vyniknou. Tenké plátky se v těstě ztratí. Takto připravené hrušky si zatím odložte stranou.

 

Troubu si zapneme na 180 stupňů Celsia. Do mísy vložíme vejce, špetku soli a cukr a řádně vyšleháme, až znásobí svůj objem. Ve vedlejší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a pomalu zašleháváme do směsi. Nakonec přidáme olej a mléko a vše ještě jednou řádně prošleháme. Těsto je relativně řídké.

Připravíme si dortovou formu, kterou řádně vymažeme a na dolní část si vystřihneme kruh z pečícího papíru a dáme ho na dno. Lze péci také jako klasický koláč na hlubokém plechu, v tom případě ale doporučuji vynásobit ingredience. Do připravené dortové formy nalijeme polovinu těsta, uhladíme a poté celé pokryjeme plátky hrušek (viz fotografie výše). Do zbývající části těsta přimícháme lžíci kakaa a zalijeme tímto těstem hrušky. Zde jsem změnila recept, v původním receptu se kakao nedává a i vrchní část těsta je bílá, já si z toho udělala dvojbarevnou verzi, záleží na chuti každého. Koláč dáme na 30 minut do trouby.

 

Mezitím si připravíme polevu. Rozpustíme máslo, do kterého zamícháme balíček skořicového cukru (zde se připravte na nádhernou vůni). Do této směsi pak zamícháme jedno vejce. Opět oproti původnímu receptu doporučuji nechat směs mírně vychladit a až poté přidat vejce, zabráníte tomu, aby se vejce sráželo v horké směsi.

Po cca 30 minutách  vyndáme koláč z trouby (můžeme zkusit špejlí, zda se už těsto nelepí), poté řádně propícháme vidličkou a celé přelijeme připravenou polevou. Koláč dáme zapéct do trouby na cca dalších 20 minut.

Hotový koláč se dá jíst, jak jsem již psala, teplý i studený. V případě, že budeme podávat teplý, doporučuji na každou porci jemně položit lžíci zmrzliny, která se teplem rozpustí a dodá koláči další svěžest v podobě "zmrzlinové omáčky", která se vpije do vrchního těsta. V případě, že podáváme vychlazený, pak stačí jen lehce pocukrovat, případně dozdobit kopečkem šlehačky.

Dobrou chuť.

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jednoduchá švestková povidla

    Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

  • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

    Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

  • Neodolatelný čokoládový dort

    Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

Náš tip