- 500 g rybích hlav
- 150 g rybích jiker a mlíčí
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 50 g másla Tatra
- 30 g hrubé krupice Penam
- Rosický toustový chléb světlý Penam
- sůl, česnek, muškátový květ, bílý pepř, 2,5 l vody, zelenou petrželku
Postup:
Rybí hlavy očistíme, zbavíme žáber (jinak vám polévka zhořkne) a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Hlavy vložíme do studené osolené vody, uvaříme a ihned je prudce zchladíme. Rybí vnitřnosti propláchneme vodou a uvaříme v osolené vodě zvlášť a rovněž je prudce zchladíme. Přidáme očištěnou, na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, drcený česnek a vše zalijeme vývarem. Do vařící polévky vsypeme hrubou krupici Penam a uvaříme ji. Před koncem ještě přidáme pokrájené rybí vnitřnosti a maso obrané z rybích hlav. Polévku nakonec dochutíme, dokořeníme muškátovým květem, bílým pepřem a ještě asi 5 minut povaříme. Polévka se podává s chlebovými krutony z Rosického toustového chleba světlého Penam a posypaná petrželkou.
Tip šéfkuchaře - při kuchání buďte opatrní a neprořízněte pouzdro s jikrami. To v celku opečte na másle a ozdobte jím polévku spolu s petrželkou a krutony (naše foto)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.