Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Za poškozenou zubní sklovinou stojí mnohdy zdánlivě nevinně vyhlížející potraviny

Za poškozenou zubní sklovinou stojí mnohdy zdánlivě nevinně vyhlížející potraviny

27.4.2024 - redakce Babinet.cz

Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji jíme, dávají našim zubům pěkně zabrat. Konzumace kyselých nápojů a jídel ke svačině zvyšuje riziko eroze zubní skloviny.

Jablka

Traduje se, že jablko vyčistí zuby stejně jako zubní kartáček. S tím se ale nedá úplně souhlasit. Tím, že jablko okusujeme, můžeme opravdu odstranit z některých částí zubů povrchové nečistoty. Nicméně zubní hygienu rozhodně nenahradí. „Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Tyto kyseliny mění pH v našich ústech a doslova nám naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu,“ upozorňuje zubní lékařka Andrea Vágnerová.  Sáhněte tedy raději jak po šťavnatém jablku, tak po kvalitním zubním kartáčku a dalším dentálním příslušenství.

poškozená zubní sklovina ovoce

foto / Freepik

Citrusové šťávy

I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny. Pořádně žlutý citron si sice na zahradě neutrhneme, nicméně k období podzimu nerozlučně patří. Hlavně proto, že se snažíme posílit maximálně imunitu před blížící se chladnou zimou. I tady ale platí, že nic se nemá přehánět. Citrusové šťávy jsou opět potravinou, která je pro zuby agresivní, hlavně kvůli obsahu kyselin. „Vynechat je v jídelníčku určitě není řešením. Ideální je ale účinky kyselin minimalizovat. Třeba tím, že po vypití citrusové šťávy hned vypláchneme ústní dutinu obyčejnou vodou. Alternativou je taky konzumovat kyselé ovoce společně s neutrální potravinou, třeba s mléčným produktem,“ radí dentální hygienistka Iveta Stará. Podle ní jde totiž hlavně o to stimulovat produkci slin, které v uvozovkách naředí vzniklé kyselé prostředí v ústech.

Sladkosti

„Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbóny a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbóny se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje stomatolog Machač. Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů. „ Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citrónovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu.

Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, ale také vysoký podíl cukrů. V průměru je to asi šestina váhy. Pokud si tedy dáme ke svačině 100 gramů tohoto ovoce, zkonzumujeme zároveň kolem 16 gramů cukrů, což jsou pro představu 3 – 4 lžičky. „Zbytky cukrů z ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu. Bakterie, které máme v ústech, totiž přeměňují tyhle zbytky cukrů na kyseliny, a ty vedou k demineralizaci zubní skloviny,“ zdůrazňuje Vágnerová. „Pokud si častěji pochutnáváme na sladkém nebo kyselém ovoci, je lepší sáhnout rovnou po takové zubní pastě, která je určená přímo k boji s cukernými kyselinami.,“ doplňuje stomatoložka.

V letních měsících pozor na borůvky a ostružiny

Lesní a zahradní bobule, zejména borůvky a ostružiny, se doporučují pro bohatost na antioxidanty. Jsou pro tělo důležité, protože mimo jiné zneškodňují volné radikály v našem těle. Šťávy z těchto bobulovitých pochoutek mají ale zároveň velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují. Dochází pak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Ideální je tedy konzumovat je takzvaně za čerstva a vcelku. Pokud si přece jen nedokážete odpustit jejich odšťavnění, sáhněte při pití po brčku, protože díky němu se pigment na zuby nedostane. Zvolit byste měli samozřejmě ekologickou formu brčka, doporučují se třeba ta vyrobená z nerezu, bambusu či kukuřice.

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy. Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů.

 

zdroj: článek vznikl ve spolupráci se zubní lékařkou Andreou Vágnerovou a dentální hygienistkou Ivetou Starou

 

 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Nejčtenější články
Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz