Umíte si představit pohodu adventu a kouzlo Vánoc bez různých vůní, které jsou pro sváteční dny tolik typické? Například vůně loupaných mandarinek, skořice, perníkového koření, purpury, svařeného vína a mnoho dalších. Všechny tyto libé odéry jsou s Vánocemi neodmyslitelně spjaty. A tak dnes spojíme příjemné s užitečným. Vyrobíme si věnec ze sušených pomerančů. Už při samotném procesu jeho výroby opanuje vaši domácnost magická vánoční vůně. Vyrobte si tedy s námi věnec, který voní i zdobí.
Na věnec ze sušených pomerančů budete potřebovat:
- Slámový korpus (zakoupíte v každém květinářství. Velikost si určíte sami podle toho, jak velký věnec plánujete)
- Dostatečné množství pomerančů
- Tavnou pistoli
- Nůž
- Prkénko
- Drobnosti na dozdobení (mašličky, skořici, badyán, hřebíček, atd.)
Jak budete při výrobě věnce ze sušených pomerančů postupovat:
- Ze všeho nejdřív si nožem nakrájejte pomeranče na tenké plátky
- A nyní přichází na řadu voňavé sušení. Jde o zmíněný krok, kdy se vám bytem rozline ta pravá předvánoční vůně. Plátky pomeranče naskládejte do předehřáté trouby. Pokládejte je přímo na rošt. Sušte plátky pomalu a bez spěchu. Klidně takto sušte dvě hodiny
- Plátky pomeranče poté vytáhněte a třeba na talíři, nebo plechu, nechte vychladnout
- Po vychladnutí si plátky pomeranče proberte a vyberte si na věnec ty nejhezčí kousky
- A jste téměř ve finále. Nyní už jen stačí rozehřát tavnou pistoli a pomocí silikonového lepidla si plátky pomerančů musíte upevnit ke korpusu
- Můžete začít i tak, že vnitřní stranu korpusu oblepíte plátky, které jste překrojili napůl
- S polovičními plátky se vám bude lépe pracovat a snáze zakryjete každé místečko na korpusu, i to sebehůř přístupnější
- Plátky pomeranče můžete ponechat jednoduše pouze v jedné řadě, nebo můžete navrstvit do pater
- Věnec si pak můžete někam opřít, nebo jej ovázat stuhou a zavěsit
Napsala Bára Klímová
Foto: www.twineandtable.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.