Skvělý sýr a vynikající víno k sobě nerozlučně patří. Jako vše v dobré gastronomii má i párování vína a sýrů svá určitá pravidla. Jsou kombinace ideální a lahodné, kombinace neutrální i kombinace zcela nevhodné, kterých je dobře se vyvarovat.
Obecně platí:
- Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.
- Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle doprovodí sladší vína.
- K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.
- Sýry výrazné chuti doprovázíme červenými víny.
Pojďte s námi soutěžit o adventní kalendář pro dospělé plný skvělých sýrů od Madety a vín z vinařství Tanzberg. V našem kalendáři naleznete 24 lahviček vín o objemu 0, 25 l od druhů - Chardonnay, Frankovku a Pinot Meunier Rosé. K nim můžete vychutnávat sýry od Madety.
Kamadet - unikátní sýr camembertského typu patří na našem trhu ke špičce ve své třídě. Mléčná až smetanová barva sýrového těsta krásně kontrastuje s bělostnou plísní prorostlou na celém povrchu.
Niva premium – sýr s modrou plísní prvotřídní kvality. Oproti klasické nivě zraje déle a obsahuje více tuku, takže chuť je plnější, jemnější a doslova se rozplývají na jazyku.
Blaťácké zlato - Zlatý sýr je jedním z pokladů Madety již od roku 1939. Než se však poklad stane pokladem, čtyři týdny zraje, čímž získá osobitou, mírně hořko-mandlovou nakyslou chuť, která jistě pohladí vaše chuťové buňky
Více informací a zajímavostí o párování sýrů a vín najdete na www.madeta.cz. Zde najdete i odpověď na naši soutěžní otázku.
Kombinací vína a sýrů existuje nepřeberné množství – nebojte se experimentovat. Jedno základní pravidlo ale v disciplíně párování vína se sýry přece jen existuje. Vždy vybírejte kvalitní víno ke kvalitnímu sýru. A ten najdete vždy v Madetě.
Vaše názory
Dobrý večer přeji, mám dotaz: proč neuvádíte v této soutěži počet výherců?
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.