V současné době – zároveň se stále rostoucím počtem celiaků – vzrůstá počet speciálně vyráběných bezlepkových potravin i počet obchodů (včetně těch internetových), ve kterých je možné tyto potraviny koupit. Ne všechny ale chutnají tak dobře jako ty lepkové. Na trhu je nyní k dostání prémiová italská značka Nutrifree, která uspokojí všechny náročné gurmány, i přes jejich potravinovou intoleranci.
Dnešní medicína má léky na nejrůznější druhy nemocí, ale lék na celiakii ještě nalezen nebyl. Bezlepková dieta je tak jediná cesta. Diagnóza této nemoci s sebou přináší celou řadu omezení. Z počátku není vůbec jednoduché přejít k „čisté“ bezlepkové dietě. Jisté pochybnosti o zvládnutí diety měl na začátku každý, ale nakonec ji většina dokázala úspěšně zvládnout.
Kromě klasické formy celiakie, která postihuje asi jen desetinu pacientů, jsou i další formy s odlišným průběhem. Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (nikoliv diety, o které mluvíme v případě nemocných). Své zastánce má bezlepková strava mezi známými osobnostmi. Mezi českými osobnostmi můžeme jmenovat např. moderátorku a herečku Kláru Doležalovou.
Jak začít s bezlepkovou dietou?
Bezlepkovou dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako změnu životního stylu. Bezlepková strava/dieta je zkouškou silné vůle. V dnešní době ji volí nejen nemocní lidé, ale i lidé, kteří chtějí žít jiným životním stylem a upravit si jídelníček. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví.
Dál jezte svá oblíbená jídla!
Bojíte se, že přijdete o většinu svých oblíbených a hlavně častých potravin jako je pečivo nebo třeba pizza? Výrobci potravin na celiaky již pamatují a snaží se vyrábět své produkty i v bezlepkové variantě a to při zachování stejné chuti. Lepší a spolehlivější jsou potraviny od výrobců, kde jakákoliv kontaminace lepkem či jinými alergeny nehrozí, jelikož výroba v provozu je výhradně bezlepková.
A kde hledat lepší pečivo, směsi na těsta či hotové korpusy na pizzy než u Italů?
Italský výhradně bezlepkový producent potravin Nutrifree přináší na trh s bezlepkovými potravinami mnoho novinek a širokou nabídku pečiva, pekařských výrobků, muk, těstovin, cereálií, sušenek a dalších specialit. Produkty Nutrifree jsou bez lepku, bez laktózy, bez pšeničného škrobu, vajec, sóji a 90% sortimentu také bez palmového oleje. Všechny výrobky obsahují extra panenský olivový olej.
Pojďte s námi soutěžit!
Chcete vyzkoušet potraviny Nutrifree? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku a mít trochu štěstí. Pro tři výherce máme připravené tři balíčky v hodnotě 500 Kč.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.