Káva je mezi nealkoholickými nápoji jakousi nekorunovanou královnou. Její milovníci se nemohou dočkat „kávové přestávky“ a zdůrazňují pozitivní účinky na lidské zdraví, výzkumníci hledají další důvody, proč denně vypít šálek kávy, kávoví nadšenci pořádají přednášky na téma „Piccolo neexistuje“ a omdlévají při představě slazení a přidávání mléka do tohoto horkého nápoje. Ať se pravda skrývá kdekoliv, faktem zůstává, že slovo káva je často skloňované, dokonce je jednou z nejoblíbenějších komodit na trhu a zájem o ni nám napovídá, že se v ní skrývá tajemství, které zatím nebylo vědci objeveno.
Pojďme se podívat na fakta a zajímavosti a třeba se nám podaří poodhalit víc z jejího nitra.
Cestujeme s kávou
Pocit tajemna je zdůrazněný i faktem, že se počátky kávy, jako je pěstování kávových bobů, jejich sklizeň, třídění a pražení, odehrávají pro nás v dalekých zemích. Brazílie jako největší producent kávy nikoho nepřekvapí, v klidu zůstáváme i s informacemi, že kultura pití kávy by se měla učit v Itálii a že Američané jsou známí velkými plastovými kelímky určenými ke konzumaci teplých nápojů klidně po celý den.
Překvapení přichází i s mírným ochlazením. Když se zaměříme na severskou zemi Švédsko, zjistíme, že častá konzumace kávy a umění si ji vychutnat, patří do jejich kulturního odkazu.
Švédské dědictví
Spojením lásky ke kávě a pečlivosti roku 1906 vznikla i švédská firma Löfbergs. Tato značka se ohlíží na životní prostředí i všechny pracovníky, kteří se podílejí na výrobě chutného moku, a nám poodhalila cestu, kterou se kávové zrno dostává až do našeho šálku.
Kávové zrno zraje přibližně osm měsíců a jeho chuť ovlivňuje nadmořská výška, klima i doba zrání. Po sklizni následuje vyjmutí buď „mokrým“ nebo „suchým“ způsobem. Druhá varianta je u konzumentů a odborníků oblíbenější, káva je výsledku není příliš kyselá. Dalším krokem je třídění zrn. Ne každé je ale považováno za kvalitní a některá jsou odsouzena zůstat v zemi původu, bez výletu do zahraničí.
Chuť kávy závisí i na míchání různých vzorků zrn a pražení. Nedostatečné způsobuje nevýraznou chuť kávy, příliš dlouhé nám připravuje hořký nápoj. A finální mletí určuje, jak hrubá výsledná káva bude.
Zpět k tajemství
Jistě jste už přišli na to, že nezáleží, jakým způsobem si tento královský nápoj vychutnáte. Důležité je milovat chvilky strávené nad hrníčkem horké a voňavé kávy ať už s přáteli, o samotě doma nebo na cestě do práce. O skvělou chuť se za vás postarala firma Löfbergs.
Abyste si i vy mohli vychutnat chvilku tajemna, lásky a pohody, soutěžte s námi o balíček, kde najdete termohrnek KEEP CUP a mnoho dalšího! Hraje se o 3 balíčky!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.