Babinet.cz  /  Soutěže  /  Jak se správně pije káva? Čtěte a soutěžte s námi o balíček s termohrnkem KEEP CUP a mnoho dalšího!

Jak se správně pije káva? Čtěte a soutěžte s námi o balíček s termohrnkem KEEP CUP a mnoho dalšího!

28.1.2016 - redakce Babinet.cz

Káva je mezi nealkoholickými nápoji jakousi nekorunovanou královnou. Její milovníci se nemohou dočkat „kávové přestávky“ a zdůrazňují pozitivní účinky na lidské zdraví, výzkumníci hledají další důvody, proč denně vypít šálek kávy, kávoví nadšenci pořádají přednášky na téma „Piccolo neexistuje“ a omdlévají při představě slazení a přidávání mléka do tohoto horkého nápoje. Ať se pravda skrývá kdekoliv, faktem zůstává, že slovo káva je často skloňované, dokonce je jednou z nejoblíbenějších komodit na trhu a zájem o ni nám napovídá, že se v ní skrývá tajemství, které zatím nebylo vědci objeveno.

Pojďme se podívat na fakta a zajímavosti a třeba se nám podaří poodhalit víc z jejího nitra.

Cestujeme s kávou

Pocit tajemna je zdůrazněný i faktem, že se počátky kávy, jako je pěstování kávových bobů, jejich sklizeň, třídění a pražení, odehrávají pro nás v dalekých zemích. Brazílie jako největší producent kávy nikoho nepřekvapí, v klidu zůstáváme i s informacemi, že kultura pití kávy by se měla učit v Itálii a že Američané jsou známí velkými plastovými kelímky určenými ke konzumaci teplých nápojů klidně po celý den.

Překvapení přichází i s mírným ochlazením. Když se zaměříme na severskou zemi Švédsko, zjistíme, že častá konzumace kávy a umění si ji vychutnat, patří do jejich kulturního odkazu.

Švédské dědictví

Spojením lásky ke kávě a pečlivosti roku 1906 vznikla i švédská firma Löfbergs. Tato značka se ohlíží na životní prostředí i všechny pracovníky, kteří se podílejí na výrobě chutného moku, a nám poodhalila cestu, kterou se kávové zrno dostává až do našeho šálku.

Kávové zrno zraje přibližně osm měsíců a jeho chuť ovlivňuje nadmořská výška, klima i doba zrání. Po sklizni následuje vyjmutí buď „mokrým“ nebo „suchým“ způsobem. Druhá varianta je u konzumentů a odborníků oblíbenější, káva je výsledku není příliš kyselá. Dalším krokem je třídění zrn. Ne každé je ale považováno za kvalitní a některá jsou odsouzena zůstat v zemi původu, bez výletu do zahraničí.

Chuť kávy závisí i na míchání různých vzorků zrn a pražení. Nedostatečné způsobuje nevýraznou chuť kávy, příliš dlouhé nám připravuje hořký nápoj. A finální mletí určuje, jak hrubá výsledná káva bude.

Zpět k tajemství

Jistě jste už přišli na to, že nezáleží, jakým způsobem si tento královský nápoj vychutnáte. Důležité je milovat chvilky strávené nad hrníčkem horké a voňavé kávy ať už s přáteli, o samotě doma nebo na cestě do práce. O skvělou chuť se za vás postarala firma Löfbergs.

Abyste si i vy mohli vychutnat chvilku tajemna, lásky a pohody, soutěžte s námi o balíček, kde najdete termohrnek KEEP CUP a mnoho dalšího! Hraje se o 3 balíčky!

Soutěž již byla ukončena. Výherci soutěže jsou:
Maiová Jana - Lochenice, Anna Vybíralová - Šumperk, Jana Urubčíková - Uherský Brod

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další soutěže

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz