Linecký koláč se vedle Sacherova dortu řadí k nejznámějším produktům rakouských cukrářů. Však má taky tenhle dort z lineckého těsta plněný marmeládou a na povrchu zdobený mřížkou pojmenovaný podle hornorakouského města Lince za sebou bohatou historii. Existuje na něj velké množství receptů a nejstarší čtyři pocházejí již z rukopisné kuchařky, kterou si roku 1653 psala hraběnka Anna Margarita Sagramosa.
Zjednodušené a zmenšené verze lineckého koláče v podobě koleček lepených ovocnou směsí si našly cestu i mezi tradiční vánoční cukroví v mnoha evropských zemích. Tradici a oblíbenost tohoto cukroví stejně jako linecké ovocné směsi potvrzují i výrobci.
Zásobte se kvalitními džemy na Vánoce za výhodné ceny
„Linecká směs je jedním z výrobků s nejdelší historií. V našem závodě v Podivíně se začal vyrábět před více než 40 lety. Zvláště před Vánocemi stoupá zájem o tento tradiční výrobek na více než desetinásobek běžných prodejů. Oblíbený je ale i během roku, kdy ho lidé používají k pečení, ale třeba také na palačinky nebo na lívance,“ říká Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.
Vyzkoušejte vedle lineckého cukroví letos o Vánocích i klasický linecký koláč. S naším receptem tuto dobrotu zvládnete snadno. Odpovězte navíc na soutěžní otázku a vyhrajte jeden ze tří balíčků od společnosti Hamé v hodnotě 1000 Kč.
Inspirujte se úžasnými nejen sladkými recepty na www.receptyschuti.cz
Linecký koláč
Ingredience:
- 175 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
- nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 150 g studeného másla
- 300 g Linecká směs Hamé
- 120 g plátků mandlí
Postup:
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, přidejte citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky. Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný asi půl centimetru. Přeneste jej do kulaté formy a zlehka jej vmáčkněte. Přečnívající těsto odkrojte a dno propíchejte vidličkou. Těsto potřete lineckou směsí.
Zbylé těsto rovněž vyválejte, pokrájejte na proužky a ty klaďte jeden přes druhý, až vznikne krásná mřížka. Potřete žloutkem a okraj koláče posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.