Některé oleje mají výhodné složení, ale nejsou příliš vhodné na vaření, jiné jsou na úpravu pokrmů perfektní, ale příliš nám neprospívají. A některé jsou výhodné jak výživově, tak co do variability kuchyňského využití.
Z výživového hlediska jsou rizikové tuky živočišného původu (máslo, sádlo), protože obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, cholesterol a malé množství nenasycených mastných kyselin.
Jako nejvhodnější z pohledu výživy i šíře kuchyňského uplatnění vychází řepkový olej. Je velmi chutný a dá se použít jak k vaření, pečení a dušení, tak na přípravu marinád, ale i
studených pokrmů a salátů. Dobře snáší tepelnou úpravu a při správném použití se nepřepálí. Široké uplatnění řepkového oleje je dáno jeho jemnou a neutrální chutí bez výrazného aroma, na rozdíl např. od oleje sezamového, dýňového či olivového. Díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí v pokrmu. Odborníci na výživu doporučují řepkový olej jako vhodný zdroj v naší stravě nedostatečně zastoupených omega 3 mastných kyselin.
Odpovězte správně na soutěžní otázku a 5 z vás vyhraje sadu grilovacího náčiní v hodnotě 400 Kč!
Více informací, recepty a další soutěže najdete na našem Facebooku: https://www.facebook.com/OlejNadZlato
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.