Quiche je pikantní koláč s křehkým těstem a náplní dle vašich představ. Můžete přidat sýry, maso, mořské plody, zeleninu - možnosti jsou nekonečné. Tento výtečný pokrm pochází z Francie, ale stal se oblíbeným po celém světě. Vyzkoušejte například naši verzi se špenátem a anglickou slaninou. Dobrou chuť!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
Těsto:
-
175 g hladké mouky
-
100 g studeného másla
-
1 žloutek
-
špetka soli
-
4 lžíce studené vody
Náplň:
-
3 stroužky česneku
-
150 g anglické slaniny
-
400 g čerstvého špenátu
-
200 ml smetany
-
1 vejce
-
sůl dle chuti
V robotu krátce propracujte mouku, máslo, žloutek a sůl se čtyřmi lžícemi studené vody. Směs nasypte na lehce pomoučněný vál a ručně spojte. Těsto hněťte zlehka, aby nebylo tuhé.
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu tak, aby bylo tenké, a vtlačte jej do kulaté formy, okraje nechte vyšší. Poté korpus propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut chladit do lednice.
Na vychlazené těsto položte čtverec pečicího papíru, vsypte na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dejte do trouby. Pečte 15 minut, pak pečicí papír s fazolemi sejměte a pečte ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
Mezitím si připravte náplň. Pokrájejte česnek a slaninu a osmahněte je na rozpálené pánvi. K česneku a slanině přidejte posekaný špenát a krátce orestujte. Směs dosolte a nechte zchladnout. Do zchladlé náplně vmíchejte smetanu a rozšlehané vajíčko a promíchejte. Směsí přelijte těsto ve formě.
Teplotu v troubě snižte na 190 °C. Pečte asi 25 minut, dokud náplň nezačne zlátnout.
A je hotovo! Podávejte buď rovnou teplé, výtečný je tento pokrm ale rovněž studený.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.