Bramborová kaše je jednou z nejoblíbenějších příloh nejen v české kuchyni. Je krémová, hladká a skvěle se hodí k mnoha jídlům. Milují jí děti i dospělí. Ať už ji podáváte s masem, zeleninou nebo omáčkami, vždy dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť. Připravit dokonalou bramborovou kaši není vůbec složité, stačí dodržet několik jednoduchých kroků a triků. Které to jsou?
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
-
1 kg brambor (ideálně typu B nebo C, které jsou škrobové a lépe se rozmačkávají)
-
100 ml mléka
-
50 g másla
-
sůl
-
muškátový oříšek (volitelné)
-
čerstvě mletý pepř (volitelné)
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, aby se rychleji uvařily. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte, dokud nejsou měkké (asi 15-20 minut).
Během vaření brambor ohřejte mléko v menším hrnci. Nesmí vařit, stačí jen zahřát, aby bylo teplé.
Uvařené brambory slijte a vraťte zpět do hrnce. Přidejte máslo a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte do hladké konzistence.
Postupně přilévejte teplé mléko do bramborové kaše a míchejte, dokud nedosáhnete požadované krémovosti. Pokud chcete, můžete přidat i muškátový oříšek a pepř pro dochucení.
Nakonec kaši dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Tipy pro dokonalou bramborovou kaši:
-
Výběr brambor: Používejte brambory typu B nebo C, které jsou škrobové a snadno se rozmačkávají.
-
Teplé mléko: Přidávání teplého mléka do brambor zajišťuje, že kaše bude krémová a nebude mít hrudky.
-
Máslo: Máslo přidává kaši bohatou chuť a krémovost, takže ho určitě nevynechávejte.
-
Ručně šťouchaná kaše: Pro nejlepší konzistenci použijte šťouchadlo na brambory. Ruční mixér sice můžete použít, ale výsledná kaše je pak většinou lepkavá.
-
Dochucení: Nebojte se experimentovat s dochucováním. Jak na to, si povíme už za pár okamžiků.
Bramborovou kaši podávejte jako přílohu k různým druhům masa, zeleniny nebo omáček. Skvěle se hodí k pečeným masům, řízkům, sekané nebo třeba k houbové omáčce. Navíc můžete kaši ozdobit čerstvými bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka, což jí dodá nejen chuť, ale také hezkou barvu.
A nyní se ještě krátce vrátíme k dochucení kaše. Jak jí teda můžeme vylepšit?
1.Směs sýru
-
Parmazán: Přidejte nastrouhaný parmazán pro výraznou chuť.
-
Čedar: Rozpuštěný čedar dodá kaši krémovou a sýrovou chuť.
2. Bylinky a koření
-
Čerstvá pažitka: Nakrájená pažitka přidá kaši svěžest a lehkou cibulovou chuť.
-
Rozmarýn nebo tymián: Přidejte čerstvé bylinky pro aromatickou příchuť.
3. Česneková příchuť
-
Pečený česnek: Pečený česnek má jemnější a sladší chuť než syrový. Stačí zamíchat několik stroužků do kaše.
-
Česnekový olej: Pár kapek česnekového oleje přidá výraznou chuť.
4. Krémovost
-
Smetana ke šlehání: Nahradit část mléka smetanou ke šlehání zajistí extra krémovou kaši.
-
Kyselá smetana: Přidává kyselost a bohatost. Jistě se mnozí z nás pamatují obligátní recept našich babiček v podobě brambor a kyšky.
5. Extra ingredience
-
Slanina: Nakrájená a opečená slanina dodá kaši křupavost.
-
Karamelizovaná cibule: Sladká a měkká karamelizovaná cibule dodá kaši skvělou chuť i barvu.
6. Zeleninové vylepšení
-
Špenát: Přidejte nasekaný špenát pro přísun vitamínů a minerálů.
-
Květák: Rozmačkaný květák může být skvělým způsobem, jak zvýšit obsah zeleniny v kaši.
- Mrkev, petržel, celer: Kořenová zelenina se s brambory skvěle doplňuje.
- Červená řepa: Díky jejímu přidání získá kaše úžasnou barvu.
Vaše názory
Your writings stick out to me since the content is interesting and simple to understand. Even though I've read a lot of websites, I still like yours more. Your essay was interesting to read. I can understand the essay better now that I've read it carefully. In the future, I'd like to read more of your writing https://escaperoad2.io
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.