Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Sytý bramborový guláš netradičně se špekem a houbami

Sytý bramborový guláš netradičně se špekem a houbami

13.2.2025 - AndreaP.

V chladnějších měsících si rádi dopřejeme pokrmy, které nás zahřejí a zasytí, kdy často saháme ke klasice české kuchyně. Mezi oblíbené rychlé recepty se pak řadí i bramborový guláš. My si ho dnes ale připravíme trošku jinak, vylepšíme jeho už tak skvělou chuť o další ingredience, kterými jsou špek a houby. Kombinace těchto jednoduchých surovin spolu se správným kořením vytvoří pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 600 g brambor

  • 1 hrnek krájených hub

  • 100 g špeku

  • 2 cibule

  • 2-3 stroužky česneku

  • 1 červenou papriku

  • 1 zelenou papriku

  • 2 lžíce mleté papriky

  • 2 lžíce rajského protlaku

  • 2 plné lžíce hladké mouky

  • 2 snítky libečku

  • 1 l vývaru (nebo vody, množství dle potřeby)

  • 1 špetku kajenského pepře

  • majoránku

  • mletý pepř

  • sůl

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Houby, pokud jsou čerstvé, důkladně očistěte a nakrájejte. Pokud používáte sušené houby, namočte je předem do vody, aby změkly. Papriky nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájený špek. Opékejte, dokud špek nezíská zlatavou barvu a nezačne vonět.

Do hrnce pak přidejte na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.

K cibuli a česneku přidejte nakrájené papriky a krátce je orestujte.

Přidejte mletou papriku a dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

V této fázi posypte směs hladkou moukou a opět promíchejte. Mouka pomůže guláš zahustit.

Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory a houby. Vše důkladně promíchejte.

Přiveďte guláš k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni, dokud brambory nezměknou (asi 20-30 minut). Občas zamíchejte.

Nakonec guláš dochuťte solí, pepřem, majoránkou a libečkem podle chuti. Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem. 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz