V chladnějších měsících si rádi dopřejeme pokrmy, které nás zahřejí a zasytí, kdy často saháme ke klasice české kuchyně. Mezi oblíbené rychlé recepty se pak řadí i bramborový guláš. My si ho dnes ale připravíme trošku jinak, vylepšíme jeho už tak skvělou chuť o další ingredience, kterými jsou špek a houby. Kombinace těchto jednoduchých surovin spolu se správným kořením vytvoří pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
-
600 g brambor
-
1 hrnek krájených hub
-
100 g špeku
-
2 cibule
-
2-3 stroužky česneku
-
1 červenou papriku
-
1 zelenou papriku
-
2 lžíce mleté papriky
-
2 lžíce rajského protlaku
-
2 plné lžíce hladké mouky
-
2 snítky libečku
-
1 l vývaru (nebo vody, množství dle potřeby)
-
1 špetku kajenského pepře
-
majoránku
-
mletý pepř
-
sůl
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Houby, pokud jsou čerstvé, důkladně očistěte a nakrájejte. Pokud používáte sušené houby, namočte je předem do vody, aby změkly. Papriky nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájený špek. Opékejte, dokud špek nezíská zlatavou barvu a nezačne vonět.
Do hrnce pak přidejte na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
K cibuli a česneku přidejte nakrájené papriky a krátce je orestujte.
Přidejte mletou papriku a dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
V této fázi posypte směs hladkou moukou a opět promíchejte. Mouka pomůže guláš zahustit.
Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory a houby. Vše důkladně promíchejte.
Přiveďte guláš k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni, dokud brambory nezměknou (asi 20-30 minut). Občas zamíchejte.
Nakonec guláš dochuťte solí, pepřem, majoránkou a libečkem podle chuti. Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.