Horká čokoláda je oblíbeným nápojem v chladných zimních měsících. Její sladká a krémová chuť dokáže zahřát tělo a pozvednout náladu. Pokud chcete tento klasický nápoj jemně oživit, zkuste do něj přidat pomeranč. Ten totiž dodá horké čokoládě osvěžující nádech a skvěle se hodí k bohaté chuti čokolády.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
500 ml plnotučného mléka
-
100 g kvalitní hořké čokolády (minimálně 70% kakaa)
-
2 lžíce kakaa
-
2 lžíce třtinového cukru
-
kůra z 1 pomeranče (nastrouhaná, pouze oranžová část)
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
špetka soli
-
šlehačka na ozdobu (volitelně)
-
strouhaná čokoláda nebo kousky pomerančové kůry na ozdobu (volitelně)
V hrnci na středním plameni zahřejte mléko, ale nepřiveďte ho k varu.
Přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a špetku soli. Promíchejte a nechte chvíli prohřát, aby se uvolnilo aroma pomeranče.
Přidejte kakao a třtinový cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a kakao se dobře nepropojí s mlékem.
Nalámejte čokoládu na menší kousky a postupně ji přidávejte do hrnce. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs je hladká a krémová.
Přidejte vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
Nápoj nalijte do hrníčků a podle chuti ozdobte šlehačkou, strouhanou čokoládou nebo kousky pomerančové kůry.
Zajímavosti o horké čokoládě:
-
Historie: Horká čokoláda má dlouhou historii sahající až do starověkého Mexika, kde ji Aztékové konzumovali jako nápoj z kakaa smíchaného s vodou a kořením.
-
Zdravotní přínosy: Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před volnými radikály. Obsahuje také hořčík, který podporuje správnou funkci nervového systému.
-
Variace: Horkou čokoládu můžete přizpůsobit svým chutím přidáním různých ingrediencí, jako je skořice, chilli, máta nebo kokosový olej.
Tento nápoj je ideální pro zimní večery strávené u krbu nebo při sledování oblíbeného filmu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.