Jáhly s ovocem a medem jsou skvělým pokrmem pro milovníky zdravých a chutných jídel. Tento recept je plný vitamínů, minerálů a vlákniny, takže se hodí jak na snídani, tak na lehkou večeři. Pojďme si podrobně popsat, jak tento lahodný pokrm připravit a také se blíže podívat na zajímavosti ohledně potřebných surovin.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Zajímavosti:
Jáhly: Jsou loupané zrnka prosa a představují bohatý zdroj vitamínů B, železa a hořčíku. Jsou také bezlepkové, takže jsou vhodné pro lidi s celiakií nebo intolerancí lepku.
Citrónová kůra: Přidání citronové kůry nejen že dodá pokrmu svěží aroma, ale také přinese dávku vitamínu C, který je důležitý pro imunitní systém.
Třtinový cukr: Je méně zpracovaný než běžný bílý cukr a obsahuje stopové množství minerálů. Navíc má příjemnou karamelovou příchuť.
Med: Přírodní sladidlo, které má antibakteriální vlastnosti a obsahuje antioxidanty.
Exotické ovoce: Banán, kiwi a ananas dodají pokrmu tropický nádech a přinesou dávku vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín C, draslík a vláknina.
A teď již k samotnému receptu...
Potřebujeme:
-
125 g jáhel
-
1/4 l mléka
-
1/4 l vody
-
1 lžíce másla
-
kůra z citronu
-
1 špetka soli
-
100 g smetany ke šlehání
-
2 lžíce třtinového cukru
-
1 lžička mleté vanilky
-
1 menší banán
-
1 kiwi
-
100 g čerstvého ananasu
-
40 g sekaných mandlí
-
2 lžíce medu
-
šťáva z 1 menšího pomeranče
Na rozehřátém másle opečte asi 1 minutu jáhly.
Přidejte mléko, vodu, citronovou kůru a sůl. Nechte přejít varem a přikryté vařte na mírném plameni 15 minut.
Na vypnutém vařiči nechte ještě 10 minut dojít.
Mezitím ušlehejte smetanu s třtinovým cukrem a vanilkou.
Oloupaný banán, kiwi a ananas nakrájejte nadrobno.
Jáhly smíchejte s pomerančovou šťávou a polovinou šlehané smetany. Rozdělte na talíře.
Posypte ovocem a mandlemi.
Ozdobte kopečkem šlehané smetany a polijte medem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.