Jablečný závin je oblíbený dezert, který si snadno připravíte doma. V zimních měsících, kdy je potřeba doplnit vitamíny, jsou jablka ideálním ovocem. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a dalších důležitých živin, jako jsou vláknina a antioxidanty. Tento recept je jednoduchý a výsledek vás určitě potěší.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
250 g pomazánkového másla
-
250 g polohrubé mouky
-
60 g strouhanky
-
1 a 1/2 kg jablek
-
200 g krupicového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
skořice
-
50 g rozinek
-
50 g ořechů
-
50 g másla
-
50 ml mléka nebo smetany
-
30 g moučkového cukru
Pomazánkové máslo smícháme s polohrubou moukou a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na tři díly.
Každý díl těsta vyválíme na plát.
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Pláty těsta posypeme strouhankou nebo rozdrobenými piškoty. Na to poklademe plátky oloupaných jablek.
Jablka pocukrujeme, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Přidáme rozinky a sekané či strouhané ořechy.
Těsto opatrně zavineme a položíme na máslem vymazaný plech.
Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při střední teplotě, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
Když se závin dopéká, potřeme jej mlékem nebo smetanou a posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Jablečný závin podáváme nejlépe ještě teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.