Celer je oblíbenou zeleninou v mnoha kuchyních po celém světě. Avšak tato nenápadná rostlina skrývá více než jen křupavé a svěží sousto. Je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají řadu zdravotních výhod. Celer je nízkokalorický, což ho činí ideálním pro zdravou stravu. Obsahuje vitamíny A, C, K a různé vitamíny skupiny B. Je také bohatý na draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Díky těmto živinám celer podporuje trávení, zlepšuje zdraví srdce a může pomoci snížit krevní tlak. Historicky byl celer využíván pro své léčivé vlastnosti. V tradiční čínské medicíně se používal k léčbě vysokého krevního tlaku a zánětů. Jeho protizánětlivé účinky mohou pomoci při léčbě chronických onemocnění, jako je artritida.
(ilustrační fotografie: Freepik)
A pokud máte chuť na něco zdravého a chutného, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na lahodnou celerovou polévku. Polévky jsou totiž ideálním pokrmem v zimě, protože tělo výrazně prohřejí a dodají mu rovněž potřebné živiny.
Potřebujeme:
-
500 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
-
1 velká cibule, nakrájená
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky
-
1 litr zeleninového vývaru
-
200 ml smetany na vaření
-
2 lžíce olivového oleje
-
sůl a pepř podle chuti
-
čerstvá petrželka na ozdobu
V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nejsou měkké a voňavé.
Přidejte celer a brambor. Smažte několik minut, dokud nezačnou zlátnout.
Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud zelenina není měkká.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem, a ještě chvíli povařte.
Podávejte horké, ozdobené čerstvou petrželkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.