Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Odhalte tajemství celeru, skrytého pokladu v kuchyni a tradiční medicíně, a připravte si z něj krémovou polévku

Odhalte tajemství celeru, skrytého pokladu v kuchyni a tradiční medicíně, a připravte si z něj krémovou polévku

21.1.2025 - AndreaP.

Celer je oblíbenou zeleninou v mnoha kuchyních po celém světě. Avšak tato nenápadná rostlina skrývá více než jen křupavé a svěží sousto. Je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají řadu zdravotních výhod. Celer je nízkokalorický, což ho činí ideálním pro zdravou stravu. Obsahuje vitamíny A, C, K a různé vitamíny skupiny B. Je také bohatý na draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Díky těmto živinám celer podporuje trávení, zlepšuje zdraví srdce a může pomoci snížit krevní tlak. Historicky byl celer využíván pro své léčivé vlastnosti. V tradiční čínské medicíně se používal k léčbě vysokého krevního tlaku a zánětů. Jeho protizánětlivé účinky mohou pomoci při léčbě chronických onemocnění, jako je artritida.

(ilustrační fotografie: Freepik)

A pokud máte chuť na něco zdravého a chutného, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na lahodnou celerovou polévku. Polévky jsou totiž ideálním pokrmem v zimě, protože tělo výrazně prohřejí a dodají mu rovněž potřebné živiny. 

Potřebujeme:

  • 500 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky

  • 1 velká cibule, nakrájená

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 200 ml smetany na vaření

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř podle chuti

  • čerstvá petrželka na ozdobu

 

V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nejsou měkké a voňavé.

Přidejte celer a brambor. Smažte několik minut, dokud nezačnou zlátnout.

Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud zelenina není měkká.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem, a ještě chvíli povařte.

Podávejte horké, ozdobené čerstvou petrželkou.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz