Topinky ve vajíčku jsou nejen rychlé a snadné na přípravu, ale jsou také skvělým způsobem, jak zužitkovat starší chléb, a přitom si vychutnat kombinaci křupavého chleba a jemného vaječného obalu. Tento pokrm je perfektní jak na snídani či vydatnější svačinu, tak na lehkou večeři, kdy se vám nechce trávit mnoho času v kuchyni. Navíc ho můžete snadno upravit podle svých chutí přidáním různých ingrediencí, a ač to možná bude pro některé překvapením, dá se připravit i na sladko.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
4 plátky chleba (nejlépe staršího)
-
2 velká vejce
-
50 ml mléka
-
1 lžíce másla nebo olivového oleje
-
sůl a pepř podle chuti
-
Volitelné: čerstvé bylinky (pažitka, petrželka), strouhaný sýr, plátky šunky nebo slaniny, marmeláda, cukr či sirup pro sladkou verzi
V míse rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte špetku soli a pepře podle chuti. Pokud používáte bylinky, přidejte je do směsi (bylinky a pepř vynechejte v případě, že připravujete sladkou verzi).
Plátky chleba namočte z obou stran do vaječné směsi tak, aby byly dobře obalené, ale ne úplně promočené.
Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej na středně vysokou teplotu. Když je tuk horký, přidejte namočené plátky chleba a smažte je z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé, což trvá zhruba 2-3 minuty na každé straně.
Topinky ve vajíčku servírujte horké.
Můžete je ozdobit dalším strouhaným sýrem, plátky šunky nebo slaniny podle chuti.
Pokud máte rádi sladkou variantu, můžete je pokapat javorovým sirupem nebo posypat moučkovým cukrem či namazat marmeládou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.