Zázvor je jedním z nejstarších a nejvíce ceněných koření na světě. Jeho jedinečná pikantní chuť a široká škála zdravotních přínosů ho činí oblíbeným v mnoha kuchyních a domovech. Zázvor je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá při trávení, zmírňuje nevolnosti a může posílit imunitní systém. Dnes si ukážeme, jak můžete zázvor snadno zakomponovat do chutného a zdravého jídla.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
500 g mrkve
-
1 zázvor (cca 5 cm)
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 litr zeleninového vývaru
-
2 lžíce olivového oleje
-
sůl a pepř dle chuti
-
čerstvá petrželka na ozdobení
Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte česnek a zázvor a restujte další 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.
Přidejte nakrájenou mrkev a promíchejte s cibulovo-zázvorovou směsí. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni přibližně 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.
Jakmile je mrkev měkká, odstavte hrnec z ohně a pomocí ponorného mixéru polévku důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.
Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat špetku mletého chilli.
Polévku servírujte horkou, ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.