V zimním období, kdy se špetka tepla v našich žaludcích cení dvojnásobně, je segedínský guláš skvělou volbou. Tento tradiční pokrm pochází z Maďarska a jeho hlavní hvězdou je kysané zelí, které je v tomto nepříznivém období ceněnou surovinou pro svůj vysoký obsah vitamínů. Připravte si tento hřejivý guláš a přinesete si tak vůni střední Evropy přímo do své kuchyně. S receptem, ve kterém je postup popsán doslova krok po kroku, to zvládne úplně každý.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
-
800 g vepřového masa (ideálně plece nebo kýty)
-
500 g kysaného zelí
-
1 větší cibule
-
2 stroužky česneku
-
2 lžíce sladké mleté papriky
-
1 lžíce rajčatového protlaku
-
200 ml smetany na vaření
-
200 ml vývaru (ideálně kuřecího nebo zeleninového)
-
2 lžíce hladké mouky
-
sůl a pepř podle chuti
-
olej na smažení
Vepřové maso nakrájejte na menší kostky. Cibuli i česnek pokrájejte nadrobno.
Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte do zlatova. Přidejte česnek a krátce orestujte.
Přidejte mletou papriku a rajčatový protlak, promíchejte a nechte chvíli restovat, aby se uvolnily všechny vůně.
Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte, dokud nebude všechno maso ze všech stran opečené. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
Přikryjte pokličkou a na mírném plameni nechte dusit cca 1 hodinu, nebo dokud není maso měkké.
Kysané zelí propláchněte, aby nebylo příliš kyselé, a přidejte k masu. Promíchejte a nechte dalších 15-20 minut vařit.
V hrníčku smíchejte hladkou mouku se smetanou a za stálého míchání přilijte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, dokud guláš nezhoustne.
Podle chuti osolte a opepřete.
Segedínský guláš podávejte s knedlíkem, možné je to ale i s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.