Ach, valašské frgály! Tyhle velké, sladké koláče představují kus historie a kultury Valašska. Představte si kulatý koláč, tak velký, že zabere celý talíř, se šťavnatou náplní a jemnou křupavou drobenkou. Tradičně se připravují na vesnicích Moravy a jejich recepty se předávají z generace na generaci. První zmínky o frgálech pochází již z počátku 19. století, kdy se v pecích starých venkovských domů pekly pro zvláštní příležitosti, svatby a slavnosti.
Frgály nejsou jen pečivo, jsou to symboly domácí pohostinnosti a radostí z tradičních valašských chutí. Co je činí opravdu výjimečnými, je jejich bohatá náplň – od tvarohové, makové po hruškovou nebo borůvkovou. Pravé frgály mají na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta, což jen podtrhuje jejich autentickou chuť.
Chystáte-li se vyzkoušet tento sladký poklad valašské kuchyně, připravte se na kulinářský zážitek plný vůní a chutí, který vás zavede zpět na venkovské chalupy minulých století. Při každém soustu si můžete vychutnat kousek tradice, lásky k pečení a péče, s jakou byly frgály vytvářeny po generace. Tak tedy vzhůru do pečení, nechť vaše kuchyně voní zdravím a chutí valašských frgálů!
(fotografie: Pixabay)
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 ks žloutku
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- ¼ l mléka
- 35 g droždí
- 1 špetka soli
- 1 lžička citrónové kůry čerstvě nastrouhané nebo koupená sušená
o 1 lžička bílého smetanového jogurtu z Valašska
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek.
Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny.
Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň.
Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky.
Nejoblíbenější je asi tvarohová: na jeden frgál smícháme lžíci cukru, vanilkový cukr a cca 50 g tuku, přidáme 2 tvarohy (nejlepší jsou klasické kostky, vaničkový je řídký), 2 žloutky, rozinky namočené v rumu, popř. rozředíme trochou mléka. Na tvaroh se může nastrouhat perník na strouhání.
Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta.
Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.